Με ανάρτηση στο blog «ακτιβιστής» εκφράζεται εύλογος προβληματισμός σχετικά με την άρνηση του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης να δώσει την απαιτούμενη άδεια για την ανέλκυση των δύο ναυαγισμένων πλοίων στην περιοχή του Αγγελοχωρίου, παρά το γεγονός ότι η απόφαση ανάθεσης του έργου σε κοινοπραξία εγκρίθηκε ως προς τη νομιμότητά της από το αρμόδιο όργανο ελέγχου που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.



Στο κείμενο, σημειώνεται : «Η απόφαση έτυχε της έγκρισης (πάγια διαδικασία) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ενώ έπρεπε ήδη να ξεκινήσει η ανέλκυση (ο εργολάβος ήδη έχει μεταφέρει τον αναγκαίο εξοπλισμό αλλά έχει διαθέσιμο και το απαραίτητο προσωπικό) για λόγους που αδυνατούμε να αντιληφθούμε, το έργο φαίνεται ότι "σκοντάφτει" σε μια προφορική αντίρρηση υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος να συναινέσει στην έναρξη των εργασιών, προβάλλοντας ως αιτία την μη σύννομη ανάθεση του έργου.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης δικαίως ζήτησε την γραπτή (πλέον) θέση του Λιμενικού, γιατί προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει πως μπορεί το Λιμενικό (ή ένας υπάλληλός του) να κρίνει τόσο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού αλλά κυρίως την εγκεκριμένη απόφαση από την Περιφέρεια.

Επειδή με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Δήμος ωφελείται με το ποσό των 53.000 ευρώ ( πλέον την αξία του σκραπ επί 18 ευρώ τον τόνο) χρήματα που επρόκειτο να δοθούν σύμφωνα με σύμβαση του πρώην δήμου Μηχανιώνας σε ανάδοχο, αλλά κάπου είχε κολλήσει η τότε σύμβαση, εύλογες οι υποψίες για ενδεχόμενες κωλυσιεργίες. Αλλά από ποιόν και για ποιό λόγο; Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος γνώστης του θέματος»;



Η εμμονή των λιμενικών να αρνούνται να εκδώσουν άδεια για την ανέλκυση των ναυαγίων έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της διοίκησης του Δήμου μας. Όταν το ίδιο το λιμενικό ζητούσε με έγγραφό του από τον Δήμο να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη αυτή.

Μετά από επικοινωνία που υπήρξε την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, μεταξύ του Αντιδημάρχου τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Θερμαϊκού και του λιμενάρχη του κεντρικού λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε η άρνηση του λιμεναρχείου να προχωρήσει στην έκδοση άδειας, επικαλούμενος ο λιμενάρχης μια διάταξη Υπουργικής απόφασης που «απαιτεί» να προκύψει ο ανάδοχος του έργου από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Λαζαρίδης, δήλωσε: «Η προσέγγιση αυτή είναι τελείως γραφειοκρατική και ερμηνεύει λάθος τη Νομοθεσία, κατά την άποψή μας. Μπορεί πράγματι να απαιτείται διαγωνισμός, αλλά δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι έγιναν διαγωνισμοί που απέβησαν άγονοι. Η Υπουργική απόφαση που επικαλείται ο κ. Λιμενάρχης δεν προβλέπει εναλλακτική διαδικασία. Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να πληρώσουμε 43.000 ευρώ για να συμπλεύσουμε με την άποψή του ή να απομακρύνουμε τα ναυάγια βάζοντας και χρήματα στα άδεια ταμεία του Δήμου μας; Για μας δεν υπάρχει κανένα δίλλημα. Η νομιμότητα μάλιστα της απόφασής μας κρίθηκε από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στάση του λιμεναρχείου. Ως υπεύθυνη υπηρεσία για την ασφάλεια της πλεύσης και τον έλεγχο της ρύπανσης των θαλασσών, θα έπρεπε να ήταν ευτυχής που η διοίκηση του Δήμου κατόρθωσε να βρει μια λύση στο πρόβλημα, έπειτα από 11 και πλέον χρόνια».

Ερωτώμενος ο κ. Λαζαρίδης για τις προθέσεις της διοίκησης στην αντιμετώπιση του θέματος, μας εξήγησε: «Ζητήθηκε από τον κ. Λιμενάρχη να μας απαντήσει άμεσα, εγγράφως και αιτιολογημένα στο αίτημά μας. Πρόθεσή μας είναι, αμέσως μόλις λάβουμε την απάντηση, να απευθυνθούμε στον Αρχηγό του λιμενικού Σώματος και στον αρμόδιο Υπουργό. Θα κάνουμε κάθε δυνατή, στα πλαίσια του νόμου ενέργεια, ώστε να υπάρξει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.