Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας να ελαχιστοποιήσουμε στο ελάχιστο την περίπτωση της Ριβιέρας, εντούτοις  ήρθε στο μυαλό μας η θεωρία του χάους και η ποιητική μεταφορά της με το φαινόμενο της πεταλούδας.
Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το φαινόμενο της πεταλούδας με ένα beach - bar στη Μηχανιώνα;





Γράφαμε χθες για την διακοπή των εκδηλώσεων των Μηχανιώτικων από ομάδα εργαζομένων που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να δείξουν την αντίθεσή τους στο σφράγισμα του αναψυκτηρίου αλλά και στην υποβάθμιση της περιοχής. Εξαιτίας ελλιπούς πληροφόρησής μας δεν δώσαμε την διάσταση της παρουσίας επαγγελματιών - ιδιοκτητών στην κινητοποίηση. 
Μας γράφει ο katbull@in.gr σε σχόλιό του: 
"...Τα άτομα που ανέβηκαν στην εξέδρα ήταν μεταξύ άλλων η κ. Χαρούλα Γκατζού, συνιδιοκτήτρια του My play's, η οποία πήρε τον λόγο εκ μέρους όλων και εξέφρασε την διαμαρτυρία όλων όχι μόνο για το σφράγισμα του Riviera αλλά για τα χάλια της Μηχανιώνας,o Λευτέρης Λιόλιος ιδιοκτήτης του Sante, η Μαρία Ιντζέ ιδιοκτήτρια του Τhe Wall και πολλοί άλλοι, νέοι στην πλειοψηφία που είναι αποφασισμένοι να τα βάλουν με όσους βάλανε σκοπό να διαλύσουν τον τόπο μας!"

Φροντίσαμε και ήρθαμε σε επαφή με την κ. Μαρία Ιντζέ (The wall)  η οποία μας δήλωσε την διάθεση της ίδιας αλλά και των υπολοίπων επιχειρηματιών της Πολυτεχνείου στη Μηχανιώνα και να στηρίξουν (ηθικά φανταζόμαστε) την υπόθεση της Ριβιέρας γιατί είναι σημαντική για τον τόπο, αλλά κυρίως να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ για την υποβάθμιση της πόλης. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου σχετικά με την καθαριότητα αλλά και την μη υλοποίηση του έργου ανάπλασης της περιοχής της παραλιακής ζώνης.
Όταν την ρωτήσαμε αν η δημοτική αρχή είχε κάποια επικοινωνία μαζί τους μετά από την κινητοποίησή τους αυτή μας γνωστοποίησε ότι δεν υπήρξε καμία ανάλογη επαφή, γεγονός που κατά τη γνώμη μας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τους "νωχελικούς ρυθμούς" με τους οποίους κινείται ο Δήμος. 


Το γεγονός μιας εν δυνάμει συμμαχίας επιχειρηματιών με διεκδικητικό στόχο την βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης διαχείρισης της καθαριότητας μπορεί να είναι  η μια "απειροελάχιστη μεταβολή" που απαιτείται για την επιβεβαίωση του φαινόμενου της πεταλούδας.
Μια δεύτερη ενδεχόμενα "απειροελάχιστη (ή μήπως όχι) μεταβολή" μπορεί να προκύψει από την καταγγελία που μας έγινε από πολλούς αναγνώστες μας για την περίπτωση "δύο μέτρων και δυο σταθμών" που εφαρμόζουν ο Δήμος αλλά και τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής προκειμένου για την εφαρμογή των επιταγών της κείμενης νομοθεσίας σε σχετικά ζητήματα.


Έτσι ήρθε σε γνώση μας πως ανάλογη περίπτωση παραθαλάσσιου καταστήματος στην Περαία χωρίς άδεια λειτουργίας (ιδιοκτησίας του Δήμου κι αυτό) και σφραγισμένο από το 2009 λειτουργεί κανονικά (ΑΚΡΩΤΗΡΙ). Κατ' άλλους ξανασφραγίστηκε την περασμένη Τετάρτη αλλά και πάλι λειτουργεί σα να μη συμβαίνει τίποτα. Το καλό είναι ότι εξοφλήθηκαν οι παλιές οφειλές προς τον Δήμο από μισθώματα, μαθαίνουμε. 
ΟΙ ΝΟΜΟΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, είτε είναι φίλοι του συστήματος εξουσίας είτε όχι.
Παρότι υπήρξαν κατά καιρούς έγγραφα, τόσο της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και της Δημοτικής Επιτροπής Αδειοδοτήσεων προς το ΑΤ Ν.Επιβατών να επέμβει , διαπιστώνεται μια αχαρακτήριστη ολιγωρία και παρελκυστική πρακτική.
Το ίδιο βέβαια πληροφορούμαστε πως συμβαίνει και για δύο επιχειρήσεις της Επανομής.


Είμαστε σε θέση παρατήρησης και ετοιμότητας για να καταγράψουμε το φαινόμενο της πεταλούδας στην περιοχή μας (και μάλιστα σε θέματα και καταστάσεις που δεν δείχνουν να είναι άσχετες μεταξύ τους).


Πληροφοριακά να ενημερώσουμε πως συνελήφθη με την διαδικασία του αυτόφωρου υπάλληλος του μπαρ Ριβιέρα χθες. Και πως παρά τη σφράγιση μάλλον το αναψυκτήριο εξακολουθεί να λειτουργεί.


Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

5 comments:

  1. απο ποτε η νομιμοποιηση παρανομων "διακανονισμων"αποτελει δημοκρατικη πραξη;
    απο ποτε η καταστροφη του περιβαλλοντος μπορει να γινει μεσο ατομικου πλουτισμου; απο ποτε μπορουμε και μιλαμε για πολιτισμο και αξιοποιηση της περιοχης οταν καποτε το ομορφοτερο απο τα κεντρικα σημεια του χωριου μας,ειχε μεταμορφωθει σε καραγκιοζ μπερντε κλεινοντας αναρχα και ακαλαισθητα ο καθενας με το δικο του γουστο(!!!!!)τους χωρους πανω στο βραχο-με τις ευλογιες των επι 8κταετια διοικουντων; σ αυτο το τοπο η αποκτηση γρηγορου και ευκολου χρηματος εχει γινει αυτοσκοπος; Καιρος δεν να αλλαξουμε το τροπαρι; ΝΑΙ , οι διοικουντες εχουν ευθυνες και οφειλουν να εργαστουν σκληρα για την αξιοποιηση ενος τετοιου τοπου!το μεριδιο συμμετοχης μας ομως για παραγματοποιηση αυτου του στοχου,ειναι μεγαλο.Εσεις οι νεοι επαγγελματιες, ξεφυγετε απο τη πεπατημενη! Δωστε ποιοτητα σ αυτο
    που προσφερετε,διατηρωντας την αξιοπρεπεια σας κινουμενοι ατομικα και συλλογικα διεκδικοντας αλλα και
    προσφεροντας!τον τροπο εναι σιγουρο πως μπορειτε να τον βρειτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟΧΟ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΙΤΑΤΕ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ ΟΛΟΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά δεν έχω βάλει στόχο κανέναν! δεν συμμετέχω σε κανένα δημόσιο φορέα ,δεν αποτελώ μέλος καμιάς επιτροπής, δεν επεδίωξα οφίτσια και αποφεύγω τις ιδιαίτερες επαφές με τους «φωτισμένους» που νομίζουν ότι μπορούν να οδηγούν και να ελέγχουν τις ζωές μας .
    Πιστεύω μέχρι σήμερα , στα πενήντα τρία μου χρόνια ότι η έκφραση και στάση ζωής , η καθημερινότητα μας , αν βασίζεται στην
    « προσωπική ατομική ηθική ευθύνη» , μπορεί να διαμορφώσει κοινωνίες δίκαιες και δημοκρατικές. Δεν είμαι αναρχική και νομίζω ότι ακόμη και η άσκηση διοίκησης (ο όρος εξουσία δεν μου στέκει), μπορεί να διέπεται από αυτή την αρχή.
    Είναι προφανές και δεν θάπρεπε να τίθεται υπό συζήτηση ή αμφισβήτηση , ότι ο νόμος ισχύει για όλους . Στο χέρι μας είναι ακόμα ΚΑΙ ΑΥΤΟ. Και δεν εννοώ βέβαια να βάλουμε όλοι από μια κουκούλα και να αρχίσουμε να ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ, αλλά ως ενεργοί πολίτες, με θέσεις , αντιθέσεις , δράσεις και απόψεις να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε την υποχρέωση του ατόμου προς το σύνολο, και ταυτόχρονα των «διοικούντων» προς το άτομο!
    Και για να σπάσω (κατ’ ολίγον ) την ανωνυμία μου ….έτσι για να ψιλογνωριζόμαστε,
    Σ.Π.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρόλο που εκφράζεστε τόσο σωστά με τέλεια διατυπωμένες τις απόψεις σας δεν μπήκατε στον κόπο να μάθετε τι ακριβώς είναι παράνομο και τι πληρεί τις προυποθέσεις. Προσοχή γιατί οι ομαδοποιήσεις οδηγούν σε λάθη δεν γίνεται να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Μην παρασύρεστε από φημολογίες στην ηλικία σας θα έπρεπε να το γνωρίζετε πόσο επικίνδυνο είνι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον φίλο katbull
    (ελπίζω μου επιτρέπετε την προσφώνηση)

    Παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισα κάποτε ως κατάχρηση , το βήμα που μας δίνεται μέσω του ακτιβιστή, ή και άλλων blogs να γίνεται μέσο στείρων προσωπικών αντιπαραθέσεων, θα τολμήσω να ζητήσω κάποιες διευκρινήσεις στα σχόλια και στις «υποδείξεις» σας ,επειδή πρώτον δεν πρόκειται για αντιπαράθεση ,αλλά και επειδή απέχουν από τέτοια, του τύπου «οι κότες στα κοτέτσια τους» ( σχόλιο «ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ» σε άλλη ανάρτηση για το ίδιο θέμα 16 Ιουλίου.Πόσο εμπεριστατωμένη αλήθεια και απόλυτα τεκμηριωμένη τοποθέτηση !) Δεύτερο γιατί δεν αντιλαμβάνομαι από πού απορρέουν τα συμπεράσματά σας. Τοποθετείστε και φαίνεστε να γνωρίζετε το γράμμα του νόμου επί «θεμάτων που πληρούν ή όχι νόμιμες προϋποθέσεις», Παρακαλώ γίνετε πιο συγκεκριμένος και μπείτε στο κόπο να μας γνωστοποιήσετε ότι γνωρίζετε ,για να αποδεχτούμε κάποιοι την άγνοιά μας. Δεύτερο, η έκφρασή σας περί «ομαδοποιήσεων» μου μοιάζει λίγο άστοχη, όταν σαφώς αναφέρω πως πιστεύω απόλυτα στην «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» σαν στάση ζωής αλλά και σαν πηγή δίκαιης άσκησης διοίκησης .Σίγουρα διαφωνώ μαζί σας αν θεωρείτε τσουβάλιασμα την θέση μου ότι δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση πως οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Και τρίτο να σας ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ότι μια και φημολογία υπάρχει σίγουρα, αλλά από όλες τις πλευρές, και σίγουρα βλάπτει να στηρίζουμε τις θέσεις μας σ’αυτή, (σε όποια ηλικία κι αν είμαστε) ,προτιμώ να βγάζω συμπεράσματα παρακολουθώντας την «επίσημη τυπική διαδικασία» και όχι τις αντιδράσεις και τοποθετήσεις ένθερμων υποστηρικτών της μιας ή της άλλης άποψης .
    Φιλικά
    ΣΠ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.