Πρωτόγνωρη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμπειρία όσων κατοίκων παρακολούθησαν την 6η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού αλλά και όσων θα πληροφορηθούν από μπλογκς το τι έχει συμβεί. Κι αυτό γιατί το σύνολο των μελών του ΔΣ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) μας έδωσε την εντύπωση (ή μάλλον τη βεβαιότητα) πως ακολουθεί κατά πόδας την πολιτική "διευκόλυνσης" του επιχειρηματικού κεφαλαίου (ντόπιου και ξένου) που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση της υποτέλειας.
Μπορούμε δε (με βάση την συνεδρίαση και την απόφαση για το 18ο θέμα) να φανταστούμε με ποιόν τρόπο οι εθνικοί "ξεπουλητάδες" της κυβέρνησης διαπραγματεύονται την παράδοση της εθνικής περιουσίας στους ημεδαπούς και αλλοδαπούς γκαουλάϊτερς.



Ας προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, να περιγράψουμε αλλά και να σχολιάσουμε τα διαδραματισθέντα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου.
 Ήταν από πριν γνωστή η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αλλάξτε της όνομα γιατί αυτό είναι ανέκδοτο !!!) με την οποία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (με οποιονδήποτε αντιδήμαρχο επικεφαλής) υιοθετούσε - υπήρξε άραγε οποιαδήποτε ουσιαστική διαφοροποίηση ;;; - το αίτημα του ξενοδόχου ΣΑΝΤΑ για τροποποίηση του ρυμοτομικού (έτσι τιτλοφορήθηκε ....), που ζητούσε μείωση του πλάτους των δύο δρόμων που περνάνε μπροστά από το ξενοδοχείου του. Της οδού Λαμπράκη από 20 σε 14 μέτρα και της παραλιακής Κουντουριώτου από 10 σε 6 μέτρα.
Και όλα αυτά (αλλά και άλλα .... πεζόδρομοι, πάρκιγκ, απώλεια αποσδιόριστων τ.μ. δημοτικής έκτασης...) ώστε να συνδυαστεί η νομιμοποίηση των όποιων πολεοδομικών παραβάσεων (μέρος της πισίνας βρίσκεται σε δημοτική οδό κλπ) με την επέκταση του επιχειρηματία για καλύτερη πρόσβαση στην παραλία.
Τι κι αν με αυτό έμπαινε ταφόπλακα σε οποιεσδήποτε σκέψεις - προεκλογικά μας είχαν ζαλίσει όλοι οι "αρχηγίσκοι" με την δέσμευση - για διάνοιξη του παραλιακού μετώπου και παραλιακή ένωση της Περαίας με την Αγία Τριάδα.

Κι ερχόμαστε στη συνεδρίαση της Πέμπτης:


Οι πιρουέτες, οι κυβισθήσεις αλλά και οι εμετικού τύπου εκθειάσεις του επιχειρηματία (παρόντος μετά συνοδείας στην αίθουσα) από τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου ήταν ενδεικτικές των "τοποθετήσεων" πριν από την πανομοιότυπη κατάληξη: " δεν έχω πεισθεί ότι ζημιώνεται ο Δήμος και ψηφίζω την εισήγηση".
Αλλά αν ήταν μόνο αυτό θα λέγαμε ότι μπορεί να έχουν σχηματίσει οι "καλόπιστοι" τοπάρχες λανθασμένη αντίληψη για την πραγματικότητα και ίσως θα μπορούσε κάποιος αφελής δημότης ακόμη και να τους δικαιολογήσει. Έλα όμως που υπήρξε η παρέμβαση του προέδρου του τοπικού της Αγίας Τριάδας κ. Τάσου Ζευκόπουλου που δήλωσε πως «εγώ θα ψηφίσω «Ναι» γιατί έφαγα στο σπίτι αυτού του ανθρώπου, αλλά εσείς ντρέπεστε να πείτε για τα συμφέροντα που έχετε μαζί του»!
Και βέβαια έπεσε η απόλυτη βουβαμάρα στην αίθουσα. Κανένας δεν έκρινε απαραίτητο να ρωτήσει, να αποκρούσει ή να τοποθετηθεί στον κεραυνό που έδειχνε το λιγότερο "διαπλοκή και συναλλαγή" εκλεγμένων και επιχειρηματιών.
Μήπως με βάση αυτό θα έπρεπε κάποιος να επέμβει για να αποκαταστήσει "την χαμένη τιμή του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών του" ;;;

Από την εισήγηση της αρμόδιας υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας σχηματίσαμε την εντύπωση - για να αιτιολογηθεί η εισήγηση ; - ότι "μάλλον" ο δρόμος ευρίσκεται σε λάθος θέση (μήπως και μέρος του ξενοδοχείου;) και ότι η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η άποψη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη που ενώ καταψήφισε την εισήγηση, υποστήριξε πως με την αποδοχή της εμπαίζεται ο επιχειρηματίας. Μάλιστα πρότεινε με ποιον τρόπο (με μελέτη ανάπλασης 6 ή 8 οικοδομικών τετραγώνων) θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση που να τον εξυπηρετεί αλλά και ο δήμος να ζημιώνεται λιγότερο (;). Θέση η οποία θεωρήθηκε πως ήταν στην κατεύθυνση του "όχι μεν αλλά ..." με αποτέλεσμα να ερωτηθεί από τον πρόεδρο αν είναι αντίθετος γενικά ή διαφωνεί προς τον τρόπο μεθόδευσης.


Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν τα μέλη της πλειοψηφίας (εκτός των κκ Μπάρμπα, Ζαριφέ και Παναγιώτη Τροκάνα) και οι κκ Παράσχου (με εγκώμιο υπέρ της κοινωνικής προσφοράς και καταξίωσης του επιχειρηματία), Παρθένα Παπαδοπούλου (με την βεβαιότητα ότι ο επιχειρηματίας θα επενδύσει και θα αλλάξει την εικόνα του μισού Θερμαϊκού τουλάχιστον), Κυριάκου Στεφανίδη (που μπορεί να μην είναι σίγουρος αν χάνει ή όχι ο Δήμος, αλλά είναι πάγια υπέρ της επιχειρηματικότητας), Παραδείσης (γιατί οι επενδύσεις δεν είναι πάντα απορριπτέες), Ζαβέρκος, Ντόκας, Φερβελή, Λιόλιος (για απροσδιόριστους λόγους) και Θανάσης Μπαλασάς (που ενώ μίλησε για το λάθος "πλησίασμα" δημοτικών συμβούλων έκρινε πως δεν ζημιώνεται ο Δήμος).

Κατά ψήφισαν οι κκ Παναγιώτης Τροκάνας, Έφη Ζαριφέ, Κώστας Μπάρμπας, Μαυρομάτης, Βουδούρης, Παπαμιχαήλ, Μήλιος, Μισαλέμης, Ντίνα Μόραλη.

Λευκό ψήφισε ο κ. Οικονομίδης, που ενώ δήλωσε υπέρ της επένδυσης και αναμενόταν πως θα υπερψήφιζε (ίσως επηρεαζόμενος από τις αποδοκιμασίες πολιτών) φάνηκε πως μετέβαλλε άποψη την τελευταία στιγμή.

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε και με ένα σοβαρό επεισόδιο, όταν η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε ότι ύστερα από την αρνητική επί του θέματος τοποθέτηση της, δέχθηκε προσβλητική συμπεριφορά από τον επιχειρηματία. Όμως αργότερα δόθηκαν εξηγήσεις και ο κ. Σαββίδης ζήτησε συγνώμη, λέγοντας ότι παρεξηγήθηκε η στάση του.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού που κατέθεσε έγγραφο προς τους Συμβούλους με το οποίο τους καλούσε να μην υπερψηφίσουν την τροποποίηση του ρυμοτομικού. Μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της δια του εκπροσώπου της Χρήστου Ιβάνοβιτς (που εξέφρασε την λύπη για την ανακολουθία λόγων και έργων των συμβούλων και ντροπή για την συνολική στάση τους) τονίστηκε:

Είναι μια εισήγηση που αφού την υπερψηφίσετε και τροποποιήσετε το ρυμοτομικό σχέδιο, μειώνοντας το πλάτος της Λαμπράκη και της παραλιακής Κουντουριώτου τότε θα έχετε νομιμοποιήσει τις όποιες πολεοδομικές αυθαιρεσίες – παραβάσεις και έτσι θα μας βεβαιώσετε πως δεν διαθέτετε κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου.
Απλά θα θεωρούμε ότι νοιάζεστε για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και αδιαφορείτε για την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων αλλά και την συνολική Ανάπτυξη του Δήμου.
Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού σας δηλώνουμε – σε περίπτωση που δεν εισακουσθούμε – θα πράξει ότι της είναι επιτρεπτό για να ακυρώσει την απόφασή σας.


Παρέμβαση έκανε και ο κ. Γιώργος Καριώτης,  εκ μέρους 150 οικογενειών των Ν. Επιβατών και με ξεκάθαρη θέση ανέφερε την πλήρη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού.


Κλείνοντας την ανάρτηση και αφού τονίσουμε πως είναι μια απόφαση που δεν πρόκειται να ισχύσει είτε γιατί θα καταπέσει στην περιφέρεια είτε γιατί θα ακολουθήσουν ενστάσεις (και από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού) θα θέλαμε να θυμήσουμε προς τους συμβούλους του ΝΑΙ ότι κάτι ανάλογο ήταν το χτίσιμο (μέσα στη χούντα) του Μακεδονία Παλλάς αλλά και της μοναδικής πολυκατοικίας στην Καλαμαριά μπροστά στη θάλασσα.

Όπως κρίνεται η υποταγή κάποιων τότε κάπως έτσι θα χαρακτηρίζεται η στάση σας από τις επόμενες γενιές όταν τυχόν έγκριση της τροποποίησης θα ανοίξει τους ασκούς του αιόλου για μια γενική μπαχαλοποίηση με παρεμβάσεις σε όλη την παραλιακή ζώνη.


Ακτιβιστής

Και δύο μικρά βιντεάκια από τη συνεδρίαση. Στο πρώτο καταγράφεται το τέλος της παρέμβασης του Τάσου Ζευκόπουλου και στο δεύτερο οι εξηγήσεις μεταξύ της κ. Μώραλη και του κ. Σαββίδη σχετικά με το επεισόδιο της προσβλητικής επίθεσης του τελευταίου προς την δημοτική σύμβουλο.



YouTube Converter

Download YouTube Video
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

5 comments:

  1. xerete poso kanei enas frapes sto sugekrimeno xenodoxeio kyrioi?pos tha erthoun touristes se aytin tin perioxi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΟΥ.. ΕΝΩ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ....ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ Ν ΕΠΙΒΑΤΩΝ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΣ...ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ... ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ...ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ,,ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τωρα ειδα οτι το αναφερεις σ αυτην την αναρτηση,,,στην πρωτη δεν το ειχα δει....ευχαριστω χρηστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
    After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again
    very soon!

    Also visit my web-site: http://www.vigrxenhancer.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντεν καταλαβαίνει άγγλικος! Πείτε του να γκράψει ελλήνικος!
    Ανώνυμος WHO?
    Γειά σου Ακτιβιστή με το…διεθνές μπλόγκ σου!
    Και εις ανώτερα!
    …για τον «Ακτιβιστή» και το… Ελληνικό Τμήμα Ειδήσεων,

    Γιώργος Νικολαϊδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.