Το δύο κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Ν. Μηχανιώνας και της Θέρμης, όλα δείχνουν ότι πνέουν τα λοίσθια. Η έλλειψη προσωπικού, το κλείσιμο διαγνωστικών τμημάτων τους, το 5ευρω συμμετοχής σε κάθε εξέταση, η παντελής αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών (τους δημότες των οποίων εξυπηρετούν και περιθάλπουν), είναι μερικές μόνο αιτίες που  η  επόμενη μέρα   αποκαλύπτεται πλέον ιδιαίτερα δυσοίωνη για την υγεία των κατοίκων.
Φυσικά και την κύρια ευθύνη φέρουν η δοσίλογη πολιτική ηγεσία, που φροντίζοντας να ακολουθεί πιστά της υποδείξεις της τρόικας, δεν διστάζει να περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (αυτό που διαχρονικά οι πρόθυμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχαν μετατρέψει σε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ρεμούλας κι αρπαχτής), δείχνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι θα επιθυμούσε λουκέτο στα Κέντρα Υγείας.
Τα σημάδια της εγκατάλειψης και αδιαφορίας τα αντιλαμβάνεται κανείς και με τους (πάντα καλώς πληροφορημένους) επενδυτές που σε καιρούς κρίσης "ρισκάρουν" την ίδρυση νέων διαγνωστικών κέντρων στην περιοχή. 
Το ακτινολογικό είναι σε αργία στο ΚΥ Θέρμης, τροφοδοτώντας τα ιδιωτικά εργαστήρια, αδιαφορώντας για το κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς και κυρίως για την ταλαιπωρία και καθυστέρηση της αξιολόγησης των εξετάσεων.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί χωρίς γιατρό, χωρίς Διευθυντή και με μια μόνο παρασκευάστρια. 
Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και στο ΚΥ Μηχανιώνας εξαιτίας ελλείψεως προσωπικού. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η μακρινή απόσταση της στάσης του ΟΑΣΘ από το ΚΥ, απόσταση που δυσκολεύονται να διανύσουν ασθενείς ιδιαίτερα τις βροχερές και κρύες μέρες.


Η μεγαλύτερη λοιπόν περιαστική περιοχή της Θεσσαλονίκης (αυτή της Ανατολικής ακτής) κινδυνεύει να μείνει χωρίς δημόσια υγεία και περίθαλψη. Σε καιρούς μάλιστα που τα εισοδήματα τείνουν να γίνουν φιλοδωρήματα, η ανεργία καλπάζει πάνω από το 21%, τα χαράτσια πολλαπλασιάζονται, οι αυτοκτονίες έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και το επίπεδο διαβίωσης μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς.


Και οι Δήμοι (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και παρατρεχάμενοι) τι πρόκειται να πράξουν. Είναι που είναι στη μπούκα των δημοτών τους. Με ποιό τρόπο θα στηρίξουν τη λειτουργία των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;
Ας μας πουν!!!


Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.