Υποχρεωτική γίνεται από σήμερα η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για ενοικίαση οποιουδήποτε
ακινήτου (διαμερίσματος ή καταστήματος) άνω των 50 τετραγωνικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι από σήμερα απαραίτητο είτε γίνεται νέο συμβόλαιο ενοικίασης, είτε ανανεώνεται ένα παλιό, είτε τροποποιείται για να γίνει δεκτό από την εφορία.
Μάλιστα, το χαράτσι για το ενεργειακό πιστοποιητικό θα είναι αρκετά τσουχτερό για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να τα νοικιάσουν, καθώς η ελάχιστη αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών ξεκινά από τα 150 ευρώ ενώ η χρέωση για διαμερίσματα από 50 τετραγωνικά και πάνω θα είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό.
Εάν πρόκειται για μονοκατοικίες, το ενεργειακό πιστοποιητικό θα χρεώνεται 1,5 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη τιμή και πάλι τα 200 ευρώ.
Αντίστοιχη είναι η λυπητερή και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών είναι 2,5 ευρώ με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και άνω και μέχρι 1000 τετραγωνικά.  Αν το ακίνητο είναι πάνω από 1000 τετραγωνικά, τότε το κόστος θα είναι 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Eξαιρέσεις
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης:
  • Oι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης.
  • Νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
  • Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον υφιστάμενο μισθωτή.
  • Τροποποιήσεις όρων υφιστάμενων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλόμενων ενοικίων κ.λπ.).
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.