Το τοπικό συμβούλιο Επανομής αποφάσισε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διάνοιξη του πεζόδρομου και μετά από ομόφωνη απόφαση, έφερε το θέμα στην επιτροπή ποιότητας ζωής και από την επιτροπή ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να συζητηθεί χθες 20/1/2012.

("απομαγνητοφωνώ" όσα άκουσα από τη διαδικτυακή μετάδοση της συνεδρίασης για το θέμα.)
Εισηγητής ο Ι. Βογιατζής που ξεκίνησε την εισήγησή του με τον αέρα του αντιδημάρχου λέγοντας : «δώστε μου το οκέυ και θα αναλάβω όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται για να προχωρήσει η διάνοιξη». (τώρα δε ξέρω αν μιλούσε το επιχειρηματικό του ένστικτο που μυρίστηκε ”αναθέσεις”).
Σχεδόν αμέσως δέχτηκε τις αντιρρήσεις του Οικονομίδη, ο οποίος με τη χαρακτηριστική μισοεπανομίτικη προφορά που δε ξέρεις αν σε κοροϊδεύει ή όχι, υπεραμύνθηκε το έργο του και με μια δεκαπεντάλεπτη γενικόλογη ομιλία, προσπάθησε να πείσει το υπόλοιπο ακροατήριο για τη χρησιμότητα του πεζόδρομου ΟΤΑΝ αυτός ολοκληρωθεί. (έχει φτάσει ήδη 2012 από το ’98 κι ακόμα περιμένουμε να αποδώσει ένα έργο που "έθαψε" κυρίως εμπορικά την Επανομή).
Σταχυολογώ μερικές από τις κορώνες του τέως δημάρχου:
 «Όταν αναλάβαμε το Δήμο δεν μπορούσαμε να εργαστούμε από τα κορναρίσματα και τα μαλώματα των οδηγών» (!!!!)
«Μέχρι το 2003 παρατηρούνταν αύξηση του τζίρου των καταστημάτων του κέντρου. Μετά το 2003, ο τότε δήμαρχος Γραμμένος, άνοιξε τον πεζόδρομο για να χαϊδέψει τα αυτιά όσων τον στήριξαν στις εκλογές και έκτοτε τα αυτοκίνητα διέρχονται κανονικά δημιουργώντας ένα γενικό “μπάχαλο”. Και επειδή κατάντησε parking αυτοκινήτων, η εμπορική κίνηση έφυγε και πήγε προς το πάρκο Αργυρίων».
 «Το 2007 που επανεκλεγήκαμε, βρήκαμε ένα πλήρως απαξιωμένο πεζόδρομο. Κι έτσι μέσα από συσκέψεις επί συσκέψεων, αποφασίσαμε τρία πράγματα : 1. Να φωτιστεί ο πεζόδρομος γιατί οι προηγούμενοι είχαν βγάλει όλα τα φώτα 2. να αντικατασταθεί το τμήμα του δρόμου που περνούν τα αυτοκίνητα με σταμπωτό δάπεδο αλλά ελέω Ραγκούση δεν έγινε αυτό και 3. Έπρεπε να βάλουμε μέσα κόσμο για να δώσουμε ζωή στον πεζόδρομο».
Τους “πέταξε τη μπάλα” λέγοντας ότι «έτσι κι αλλιώς ο πεζόδρομος έχει καταργηθεί και τα αυτοκίνητα διέρχονται κανονικά και ευτυχώς που ακόμα δε περνάνε τρακτέρ, κομπίνες και νταλίκες»
Αφού άρχισαν τα μουρμουρητά αντιδράσεων από κάτω επιστράτευσε ένα έωλο επιχείρημα για να σώσει την παρτίδα : «Δεν έχουμε απόφαση της γενικής συνέλευσης των επαγγελματιών!!!» (Ω μοντιέ!!! Οι επαγγελματίες Επανομής έχουν πάγια θέση επί του θέματος από τη μέρα που άνοιξε ο πεζόδρομος και είναι κάθετα αντίθετοι με τη λειτουργία του πεζόδρομου κι έχει ενοχληθεί πάμπολλες φορές ο πρώην δήμαρχος για το θέμα αυτό. Αλλά καλά λένε για επιλεκτική μνήμη).
Και τέλειωσε το ρεσιτάλ παπαρολογίας με κάτι ακατάληπτα : «Θα νοικιάζαμε το παλιό κτίριο  του Μύλου, με 950 € μηνιαίο ενοίκιο, για να στεγαστούν όλα τα τμήματα του δήμου εκεί και θα φτιάχναμε και λαογραφικό μουσείο κλπ κλπ κλπ… αλλά λόγω εκλογών το αφήσαμε για το 2011». (άσχετο αλλά μ' αυτά και με τ' άλλα φτάσαμε στο 2012) και προειδοποίησε το δήμαρχο ότι «θα συνδέσει το όνομά του αρνητικά με την υπόθεση αν συναινέσει  στη διάνοιξη». Ευτυχώς δε δευτερολόγησε.
σσσσ.... η Επανομή κοιμάται.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του τοπικού Καζάκης που προσπάθησε με τα λίγα “ελληνικά” του να περιγράψει την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι επαγγελματίες σήμερα στην Επανομή. «Η αγορά της Επανομής πέθανε»είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση λέγοντας «οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που έρχονται κατά χιλιάδες στον Ποταμό, αφήνουν μόνο τα σκουπίδια τους στην πόλη μας αφού δεν βρίσκουν τρόπο να μπουν μέσα στο οικισμό». Τέλειωσε απευθύνοντας έκκληση στο Δ.Σ. «δώστε ζωή στην πεθαμένη αγορά της Επανομής».
Ο Παραδείσης κράτησε αποστάσεις απ’ όλη τη συζήτηση και αρκέστηκε να πει ότι :«Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο για να δούμε αν πέτυχε το εγχείρημα ή όχι». (σόρρυ Γρηγόρη, αλλά όσοι αγωνίζονται να κρατήσουν τα μαγαζιά τους μέσα στον πεζόδρομο δεν έχουν υπομονή άλλα 15 χρόνια να δούν αν πετύχει το πείραμα. Εσύ μπόρεσες και έφυγες νωρίς. Άλλοι δε μπορούν.)
Το λόγο πήρε ο Μπαλασάς που άρχισε να τα “χώνει” στον Οικονομίδη λέγοντας :
«κύριε πρώην δήμαρχε, όταν κάνουμε … (μ@λ@κίες) ζητάμε και καμιά συγνώμη. Εσείς όχι μόνο συγνώμη δε ζητήσατε αλλά επιμένετε να υπεραμύνεσθε του πεζόδρομου λέτε και δεν αποδείχθηκε ότι κατέστρεψε το εμπορικό κέντρο της πόλης μας. Πού είδατε εσείς κωμόπολη χωρίς κέντρο, χωρίς πλατεία; Αλλά, έπρεπε τότε να τα ξοδέψετε εκείνα τα λεφτά που βρέθηκαν μπροστά σας και λέτε ας κάνουμε έναν πεζόδρομο»
Ο Κώστας Βογιατζής υπενθύμισε ότι : «Ήταν προεκλογική μας δέσμευση και εμμένουμε στην διάνοιξη του πεζόδρομου». Και ήταν ο μόνος που επεσήμανε ότι «η διάνοιξη πρέπει να γίνει από την εκκλησία παράλληλα με σωστή κυκλοφοριακή μελέτη για του περιμετρικούς δρόμους». «Εμείς θέλουμε να κάνουμε το “μπάχαλο” όπως το αποκάλεσε ο Οικονομίδης - να λειτουργήσει και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε».
Και τελειώνοντας τις τοποθετήσεις με τον Χρήστο Βογιατζή να υπογραμμίζει ότι «Είναι διαφορετικές οι συνθήκες επιχειρηματικότητας για τους επαγγελματίες σήμερα» και κατηγόρησε τον Οικονομίδη ότι «ανάγκασε τους επισκέπτες να ψωνίζουν από το Πλαγιάρι γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να μπουν μέσα στο εμπορικό κέντρο της Επανομής»
Κλείνοντας, μετά από 55 λεπτά διαλογικού σαματά για το 8ο θέμα, αποφάσισαν :
Να πάρουν τη γνώμη των δημοτών και των επαγγελματιών, να κάνουν κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας και αν είναι εφικτό το έργο να προχωρήσουν.
Και μετά σήκωσαν τα χεράκια και ψήφισαν : θετικά 20 – αρνητικά 3 (οι Οικονομίδης, Κουκουρίγκος, Παραδείσης) και λευκό 1 (η Μώραλη που συμφωνεί μεν με τη διάνοιξη αλλά επιφυλάσσεται για τις πρακτικές που ακολουθούνται).

Κι έτσι μετά το αποχετευτικό λύθηκε και το φλέγον θέμα του πεζόδρομου...



Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα με όλες τις τοποθετήσεις:


Ακτιβιστής


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.