Αντίθετα  από την πρώτη εντύπωση που ίσως άφησα να σας δημιουργηθεί, δεν θεωρώ ότι ο κανονισμός είναι παντελώς άχρηστος....Έχει αρκετά καλά στοιχεία και άλλες τόσες υπερβολές ή κακώς μοιρασμένες ευθύνες....για την ακρίβεια μονόπλευρα μοιρασμένα - μόνον στους πολίτες - τα πρόστιμα.
Η καθαριότητα του χώρου που μας περιβάλλει αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας και δεν θα έπρεπε να οικοδομείται πάνω σε πρόστιμα. Τα πρόστιμα αποτελούν σαθρά θεμέλια για μια πολιτισμένη κοινωνία.


Πιστεύω ακράδαντα, ότι αν ο δήμος δώσει την δυνατότητα στους δημότες του να τηρήσουν τους απλούς και άγραφους κανόνες καθαριότητας, θα μπορέσει να ξεχάσει κάθε γραπτό.
Στην αρχή ο κανονισμός αναφέρει πως
 "η καθαριότητα είναι βασική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής"...
"με γνώμονα την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής"....
"Το καθαρό περιβάλλον αποτελεί κοινωνικό αγαθό"......
"Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των μέσων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων..."
"...ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης..."
"...εκσυγχρονισμό των υποδομών..."
"...εξασφάλιση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών..."
"Λιγότερη ρύπανση σημαίνει λιγότερα δημοτικά τέλη καθαριότητας,..."


"Η αποκομιδή γίνεται, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, βάση προγράμματος ..."
"Αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση ογκωδών δημοτικών (αστικών) απορριμάτων, πραγματοποιείται μέσα σε δέκα (10) ημέρες,...."


"Ενημέρωση των δημοτών για τα προγράμματα και τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής απορριμάτων, τις τυχόν αλλαγές, τα προγράμματα και δρομολόγια των λοιπών μέσων και τις ώρες σάρωσης και πλύσης των οδών, κοινόχρηστων χώρων και πλύσης κάδων."




"Λήψη έκτακτων μέτρων, για την καθαριότητα της πόλης, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερων καταστάσεων ή έκτακτων γεγονότων."
"Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης..."


"Επί πλέον ο Δήμος:
Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Ιδρύει και χρησιμοποιεί δίκτυα σταθμών μεταφόρτωσης
Ελέγχει την ασφαλή διακίνηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων
Προμηθεύεται και χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό
Χρησιμοποιεί τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές λαμβάνοντας υπόψη την Τεχνολογική Εφαρμοσιμότητα και την Οικονομική Βιωσιμότητα.
Αναπτύσσει ολοκληρωμένη επικοινωνιακή πολιτική, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων καθαριότητας.


Έχει την βασική ευθύνη για συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού.


Προωθεί την περιβαλλοντική αγωγή, με έμφαση στα παιδιά και τους νέους με εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.


"...ή διακοπής λειτουργίας των ....(Χ.Υ.Τ.Α.).....ο Δήμος λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για τον περιορισμό της επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών."


"Ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, κάδοι,  πινακίδες του κ.ο.κ., πινακίδες οδοσήμανσης, συμπιεστές, καλάθια και λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμάτων κ.λ.π.) πρέπει να διατηρείται καθαρός, ώστε να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό σκοπό του..."




Αν ο δήμος εφαρμόσει όλα τα παραπάνω - που δεν είναι τίποτε άλλο από αποσπάσματα από τον κανονισμό - δεν νομίζω να υπάρξει κάποιος που δεν θα τοποθετήσει τα σκουπίδια του στον άδειο  και καθαρό κάδο αφού προηγουμένως θα έχει φροντίσει να διαχωρίσει επιμελώς την ανακύκλωση (η οποία σαφώς περιλαμβάνει και την ανακύκλωση οργανικών ουσιών...) ....ποιος δεν θέλει να συμβάλλει στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών και άρα και στην μείωση των τελών καθαριότητας;;;




Όσον αφορά την καθαριότητα των οικοπέδων...ας δώσει ο δήμος το καλό παράδειγμα με το να καθαρίσει όσα είναι χαρακτηρισμένα και θα βρεθεί τρόπος να παραμείνουν καθαρά και περιποιημένα και τα ιδιωτικά. Όταν υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται...με την εφαρμογή της πολιτικής του προστίμου το μόνο που επιτυγχάνει κανείς είναι το πείσμα και η άρνηση. Ας κρατήσουμε τα πρόστιμα για τις έσχατες περιπτώσεις που θα έχουμε να κάνουμε με "αγύριστα κεφάλια". Να μην ξεχνάμε ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς....


Και μιας και είμαστε στους δύσκολους καιρούς...όταν ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια της φτώχειας, δεν μπορώ να καταλάβω σε τι εξυπηρετεί η απαγόρευση της διατήρησης των οικόσιτων ζώων. Μου θυμίζει άλλες εποχές όπου απαγορεύτηκαν τα γαϊδούρια στις ίδιες περιοχές (τα συμπαθή αυτά τετράποδα εννοώ...γιατί όσον αφορά τα δίποδα...)...Τώρα βέβαια ο όνος επιδοτείται γιατί απειλείται με εξαφάνιση...και είναι και τουριστική ατραξιόν...


Προσωπικά είναι άλλα αυτά που με ενοχλούν....


Κάποιοι αγαπητοί καθαροί συμπολίτες μας, που επιμένουν να φροντίζουν μπαλκόνια, αυλές, ρούχα (πλυντήρια), αμάξια κ.λ.π. να τα καθαρίζουν επιμελώς με άφθονο νερό και  ποικίλα καθαριστικά...έχω μάθει τι μαλακτικό  χρησιμοποιεί το κάθε νοικοκυριό στο δρομολόγιό μου....δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα που θα καταλήξουν οι βρομιές τους. Εκτός του ότι δεν έχει κανείς την υποχρέωση να προβλέπει την...τοπική βροχόπτωση....των ...καθαρών...και να τσαλαβουτάει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα απόβλητά τους (γιατί στην χειρότερη περνάει ένα αυτοκίνητο και σε κάνει λούτσα...), όλα αυτά τα βρομόνερα μόλις στεγνώσουν και  γίνουν σκόνη, με το απαλότερο αεράκι ανυψώνονται και περιφέρονται στα πρόσωπα και τα πνευμόνια μας.....Κατά τα άλλα είμαστε καθαροί και μας ενοχλούν ...οι κότες....




Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία του κανονισμού καθαριότητας...σαν άνθρωπος που είμαι και εγώ σίγουρα μου έχουν ξεφύγει αρκετά....αλλά το παραπάνω είναι και κουραστικό....θα ασχοληθούμε ούτως ή άλλως και άλλες φορές




Ακολουθούν κάπου είκοσι σελίδες με λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόστιμα....




Μόνο μία ευχή για το τέλος, ελπίζω να βρίσκεται σε καλό δρόμο η εγκατάσταση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης γιατί κάτι τέτοιες κινήσεις θα μας απαλλάξουν από μεγάλο όγκο απορριμάτων. Και ναι μεν κάθε δήμος δικαιούται προς το παρόν μόνον ένα τέτοιο σπιτάκι λόγο αυξημένης ζήτησης, νομίζω όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν περισσότερα αν βρεθούν σπόνσορες (τα σουπερμάρκετ για παράδειγμα, τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν την υποχρέωση να δέχονται για ανακύκλωση τις συσκευασίες τους, η - γιατί όχι - οι τράπεζες τις περιοχής μας...) Ακόμα έχουν σχεδιαστεί τα ίδια σπιτάκια με φωτοβολταϊκά πάνελ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργειακά αυτόνομα και έτσι ο δήμος δεν επιβαρύνεται το ελάχιστο.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.