Δε θα ακολουθήσω την πεπατημένη να δραματοποιήσω τα πράγματα και να αναφερθώ στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάει ο κλάδος των επαγγελματιών, αλλά ίσως κάτω από άλλες συνθήκες, η κατάσταση αυτή να θεωρούνταν φυσιολογική όπως συνέβαινε χρόνια τώρα στον πρώην δήμο Επανομής. Έλα όμως που οι καιροί αλλάζουν και έστω και τα χίλια ευρώ είναι παραπάνω από απαραίτητα σε κάθε οικογένεια πλέον.

Μιλάω για τα χρέη του Δήμου Θερμαϊκού προς τους επαγγελματίες - προμηθευτές του, που κατά ένα περίεργο τρόπο εδώ και τετραετίες τώρα παραδίδονται από τον πρώην στον επόμενο δήμαρχο λες και το επιβάλλει το πρωτόκολλο. Αλλά το κυριότερο ειναι ότι και οι μεν και οι δε, λειτουργούν με τη λογική του κινήματος "Δεν πληρώνω".

Δυστυχώς δεν έχω εικόνα από τα επτασφράγιστα οικονομικά μυστικά του τ. δήμου Επανομής (θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δημοσιοποιηθούν ορισμένες τακτοποιήσεις εκκρεμοτήτων των τελευταίων μηνών της προηγούμενης διοίκησης καθώς, παραμονές των εκλογών στην Επανομή, εξοφλούνταν πρόσφατοι λογαριασμοί σε συνυποψήφιους ή συζύγους συνυποψήφιων, ενώ εκκρεμούσαν και εκκρεμούν τιμολόγια απλήρωτα από την θητεία του Γραμμένου ακόμα).
Τα χρέη πάντως που παρέδωσε η αμαρτωλή δημοτική επιχείρηση Επανομής ήταν της τάξης των 500.000 €. Κι όπως φαίνεται απ’ τον έλεγχο χρήσης του ’09, το ποσό αυτό μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο (βλ. έγγραφα στο τέλος).

 Όταν η Κοινωφελής πλέον Επιχείρηση του Δ. Επανομής (οι κοινωφελείς δεν επιδιώκουν την επίτευξη κερδών, δεν είναι δηλ. κερδοσκοπικές επιχειρήσεις)  χρωστά 460.000 ευρώ, ολόκληρος Δήμος πόσα πρέπει να χρωστάει στους επαγγελματίες; Να πούμε επιεικώς άλλα τόσα; Λίγα θα πω.
Δε ξέρω για τα άλλα Δ.Δ. του Θερμαϊκού τι χρέος παρέδωσαν και γιατί επιμένει ο Τεκίδης στην δημοσιοποίηση των ισολογισμών του 2010 για να ξέρουμε την προίκα του καθενός ξεχωριστά. Ούτε για τις ατιμολόγητες προμήθειες του πρώην Δ. Θερμαϊκού, ούτε αν έγινε απόκρυψη στοιχείων κατά την απογραφή, ούτε τα προχθεσινά χουβαρδαλίκια των απ’ ευθείας αναθέσεων του Ι. Βογιατζή αν ήταν τέτοια. Εκείνο που ξέρω είναι ότι, όποιον επαγγελματία ρωτήσεις στην Επανομή, «έχει λαμβάνειν». Και το κακό είναι ότι παρά τις οχλήσεις (sic) συναδέλφων επαγγελματιών, ένα χρόνο σχεδόν με τη νέα διοίκηση, δεν έχει πληρωθεί - πλην ελαχίστων, περιέργων περιπτώσεων - και δεν υπάρχει προοπτική να πληρωθεί, κανένας μας. Επίσης, πληρώνονται μόνο οι φετεινές αναθέσεις για να υπάρχει συνέχεια πρόσβασης του δήμου στην αγορά.

Στη 10η συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Κούτουκας, εισηγήθηκε τη διακοπή των συμβάσεων με ενοικιαστές χώρων και καταστημάτων του Δήμου που έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι και κακοπληρωτές. Μήπως πρέπει και εμείς, οι επαγγελματίες κ. αντιδήμαρχε, να ψάξουμε τρόπους να «διακόψουμε μαζί σας τη σύμβαση» μιας και υιοθετείτε, στην πολιτική που ακολουθείτε, τους δυο παραπάνω χαρακτηρισμούς; Εκτός αν περιμένετε, του χρόνου, να τελειώσει η διετή θητεία σας οπότε κατά την προσφιλή μέθοδο των προκαθημένων σας να «παραδώσετε» το πρόβλημα στον επόμενο.

Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., ο αντιδήμαρχος οικονομικών δήλωνε : «Τα έσοδα του δήμου επαρκούν ίσα-ίσα για τη μισθοδοσία του προσωπικού, την καθαριότητα και τίποτα άλλο, καθώς όλο αυτό το διάστημα πληρώνουμε  μόνο τις παλιές οφειλές».Άραγε ποιες είναι οι παλιές οφειλές και γιατί εμείς δεν είμαστε μέσα σ’ αυτούς που πληρώνετε;

Ήδη καλλιεργείται μια συλλογική προσπάθεια να διεκδικήσουμε, με ομαδική προσφυγή, τα χρήματα που μας οφείλετε. Μη ξεχνάτε ότι ο Διονυσόπουλος, τον Ιούνιο, δέσμευσε τα χρήματα του δήμου για 593.000 €. Μην μας αναγκάζετε να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες.

Πληρώστε πρώτα τις υποχρεώσεις σας κι ύστερα ξεπληρώστε τα προεκλογικά σας γραμμάτια που χρωστάτε στους συλλόγους, στα ΚΑΠΗ και στις ομάδες.
καρτέλα με οφειλές της Δημ. Επιχ. προς προμηθευτές (12/10/2010) και η τελευταία σελίδα του ελέγχου χρήσης της επιχείρησης.
*μπαταξής ο (ουσιαστικό) - τουρκ. λέξη bataksi = αυτός που δεν πληρώνει τα χρέη του, ο κακοπληρωτής.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.