Σε κατάληψη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας, που λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα, προχώρησαν το πρωί οι σπουδαστές της διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή λειτουργίας της σχολής λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων μετά από έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.
Στο πλευρό τους στάθηκαν στην πρωινή κατάληψη οι δάσκαλοί τους αλλά και όλη τοπική κοινωνία όπως εκφράστηκε τόσο από τους κατοίκους, των συνδέσμους επαγγελματικών οργανώσεων της Μηχανιώνας αλλά και σύσσωμη τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού. Αντιπροσωπεία της οποίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για επαφές με το υπουργείο ώστε να ανακληθεί η παράλογη εντολή  μη λειτουργείας της σχολής.
 Την απαίτησή τους για  άμεση έναρξη του διδακτικού έτους με άμεση πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών (που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ωρολογίου προγράμματος της σχολής) διατράνωσαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας.

Αισθάνονται απογοητευμένοι από την ηγεσία του Υπουργείου, που ενώ γνώριζε το πρόβλημα της στατικότητας (ενός έως δύο κατ' ουσίαν) κτιρίων και αφού από χρόνια δεν φρόντισε για την αποκατάστασή τους, έδωσε εντολή για προσωρινή άρση της λειτουργίας της σχολής (και μέχρι αποκατάστασης του προβλήματος από τον Δήμο) αποβλέποντας όχι στην επίλυση των προβλημάτων αλλά στην δημιουργία μεγαλύτερων.
Γιατί όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές σε περίπτωση που άμεσα δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα και προσληφθούν οι έκτακτοι καθηγητές ορατή είναι η περίπτωση να "χαθεί" το εξάμηνο και κατ' επέκταση όλη η ακαδημαϊκή χρονιά, με τεράστιες διδακτικές αλλά και οικονομικές συνέπειες για τους σπουδαστές αλλά και τις οικογένειές τους.


Σε σημαντική παρέμβαση  που δίδεται με κοινή απόφαση των εκπαιδευτικών συμβουλίων σχολών, και αποστέλλεται στο Υπουργείο αλλά και σε αρμόδιες αρχές, βεβαιώνεται ότι μπορούν να εγγυηθούν απολύτως τη λειτουργία της σχολής στο υψηλό επίπεδο, γνωστό σε όλη τη ναυτική οικογένεια. Και καλούν τους αρμοδίους να δώσουν ταχεία λύση.

Μέσα στα αιτήματα των σπουδαστών θα πρέπει να εκτιμηθεί και η από φέτος διακοπή της σίτισης και στέγασής τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ενοίκια σπιτιών (ήδη έχουν καταβάλλει προκαταβολές και μισθώματα) και τροφή.
Σε συζήτηση με τον Ακτιβιστή τόνισαν την απόφασή τους να παραμένουν και νυχτερινές βάρδιες κατάληψης της σχολής (τις οποίες έχουν ορίσει) , δείχνοντας έτσι τη διάθεσή τους για άμεση λειτουργία της

Παραθέτουμε έγγραφο του συλλόγου σπουδαστών προς όλες τις ΑΕΝ της χώρας, μέσα από το οποίο αναδύεται η αγωνία τους αλλά και η αποφασιστικότητά τους, για την έκβαση του αγώνα που ξεκίνησαν:

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΕΝ

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, στις 23-09-2011 αναρτήθηκε ανακοίνωση από τον υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, η οποία αναφέρει, συνοπτικά, ότι αναστέλεται προσωρινά η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2011 - 2012 , για λόγους στατικότητας των κτιρίων.


Το γεγονός αυτό, τους είναι γνωστό από το 2005, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα ενέργειες επίλυσης των προβλημάτων στατικότητας των κτιρίων . Τώρα , ισχυρίζονται, πως μέσα σε ένα μήνα θα κάνουν όσα δεν έκαναν τόσα χρόνια και σε περίπτωση πιθανής αποτυχίας τους, να μεταγραφούμε σε άλλες ΑΕΝ της Ελλάδας , πράγμα αδύνατο.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
• Άμεση έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη επισκευή των κτιρίων, έτσι ώστε τα μαθήματα και η διαμονή των σπουδαστών, να διεξάγονται με ασφάλεια.
• Να μην καταργηθεί η εσωτερική φοίτηση καθώς και η σίτηση, όχι μόνο για την ΑΕΝ Μακεδονίας, αλλά για όλες τις ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, που μέχρι και πέρυσι λειτουργούσαν με αυτό το σύστημα.
• Άμεση πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών




Ζητάμε και ελπίζουμε στη βοήθεια και στη συμπαράστασή σας, έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σαν ναυτικοί και όχι σαν Μηχανικοί ή Πλοίαρχοι, να αντισταθούμε στην άδικη και αβασάνιστη απόφαση, που προσβάλλει εμάς και τις οικογένειές μας. Αν το πρόβλημα αυτό δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα σας, να είστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

Με εκτίμηση
Ο σύλλογος σπουδαστών
ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ?

    Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η επιμονή του κ.υπουργού για την άμμεση εκκένωση των εγκαταστάσεων της?
    Όπως και να έχει,φαίνεται πως η απόφαση για την οριστική πάυση της λειτουργίας της ΑΕΝ,έχει ήδη παρθεί,παρόλα όσα ισχυρίζονται οι σύμβουλοι του υπουργού.
    Το σενάριο ειναι να λειτουργήσει για φέτος σε κτήρια έξω από της εγκαταστάσεις της,σε Ν.Μηχανιώνα και Επανωμή και του χρόνου να μην πάρουν άλλους σπουδαστές,οπότε τους λίγους που θα έχουν απομείνει (αφου ήδη πολλοί σκεφτονται ή εχουν ήδη αποφασισεί να εγκαταλήψουν τις σπουδές τους σε αυτόν τον τομέα της ναυτιλίας) να τους κατανείμουν σε άλλες ΑΕΝ
    Στο συμπέρασμα αυτο καταλήγουμε γιατί παρόλο που τα εκ. συμβούλια και των δύο σχολών κατέληξαν σε προτάσεις που ελάχιστα διαφέρουν απο τις δικές μου όπως και έδω σας γνωστοποίησα,το υπουργείο Ε Π Ι Μ Ε Ν Ε Ι να πάψουν να λειτουργούν όλα τα κτηρια και οι εγκαταστάσεις της,ακόμα και όσα από αυτα δεν παρουσιάζουν απολύτως κανενα πρβλμ συμφώνα με τις εκθέσεις και τις πραγματογνωμοσύνες τους.
    Κάτι αλλό που είναι επίσης άξιο απορείας είναι το ότι η ΑΕΝ έπρεπε να έχει αρχίσει την λειτουργία της από την 1η Οκτωβρη αλλά μέχρι και σήμερα,τπτ γραπτο δεν εχει σταλεί,αλλά όλα γίνονται με προφορικές εντολες των συμβούλων του υπουργού.Θα πρεπεί επίσης να τονιστεί ότι οι ίδιοι σύμβουλοι του υπουργου,πιέζουν δ/ντες και καθηγητές ώστε οι αυτοί να προτείνουν την λειτουργία της σχολής εκτός των εγκαταστάσεων της λέγοντας ότι "ο υπουργός δεν δέχεται κανένα κτήριο άσχετα αν παρουσιάζει πρβλματα ή όχι"
    Τέλος ακούστηκε κάτι που αν αληθέυει θα πρέπει να επέμβει άμμεσα ο λαλίστατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ.Βενιζέλος που έκανε και έκληση μάλιστα προς τους ευπορους συμπολίτες μας για βοήθεια.Ακούστηκε λοιπόν πως κάποιοι από τους καθηγητές προσέφυγαν σε παλιούς συμμαθητές τους που σήμερα είναι δ/ντες σε μεγάλες εφοπλιστικές εταιρίες για να ζητήσουν αρωγή για την επισκευή και επιδιόρθωση των κτηρίων και έλαβαν την απάντηση "Χρηματα στο υπουργείο ΔΕ ΔΙΝΟΥΜΕ!Δώστε μας την μελέτη για το τι ακριβώς χρειάζεται επισκευή και θα το αποκαταστήσουμε.Αλλα ο υπουργός δε δέχεται ούτε αυτη την λύση
    Όλα τα παραπάνω και κυρίως η επιμονή του υπουργού για την άμμεση εκκένωση της σχολής,προφασιζόμενος επικινδυνότητα των κτηρίων παρόλο που οι εκθέσεις άάάάάλλα λένε,μας δημιουργούν την εντύπωση πως η σχολή έχει ήδη πουληθεί ή ότι υπάρχει αγοραστής για τον οποίο γίνεται και η μελέτη κατάστασης των κτηρίων που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει 603000ευρο (με το κόστος να βαρένει τον ελληνικό λαό).Και αυτά όόόόόχι για επισκευή,αλλά για να δούμε αν και τι επισκευές θέλουν τα όποια κτήρια μπορεί να χρήζουν επισκευών

    Σαν δε ντρεπόμαστε λιγακι!!!!!


    Γ.Α ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑΣ
    Πλοίαρχος Α' Εμπ.Ναυτικού
    πρώην δ/ντης σπουδών σχολής πλοιάρχων ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.