Με το μέηλ του κ. Στάθη, που δημοσιεύουμε, ανοίγει ουσιαστικά η δημόσια διαβούλευση για τον κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού. Από αυτή την ιστοσελίδα θα δημοσιεύονται όλες οι απόψεις προτάσεις των δημοτών, πιστεύοντας ότι έτσι συμβάλλουμε κι εμείς σε ένα ακόμη ουσιαστικότερο διάλογο που θα βοηθήσει στην καλύτερη το δυνατό διαχείριση του προβλήματος της καθαριότητας στο Δήμο μας.


Παραθέτουμε τόσο το ηλεκτρονικό μήνυμα όσο και τις επισημάνεις - προτάσεις του:



Σας στέλνω συνημμένα το κείμενο της διαβούλευσης που υπέβαλα ήδη στον Δήμο Θερμαϊκού καθώς και ένα άρθρο για την τοπική παράνομη χωματερή στην Επανομή.

Για την επιτροπή γειτονιάς γηπέδου "Αναγέννησης" Επανομής
και ως μέλος της τοπικής Εθελοντικής Ομάδας Επανομής

Civil Engineer, PMP
Fotios STATHIS

Email address: fs@stathis-fotios.com.gr

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:   28-09-2011
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ


Διάβασα το κείμενο του Νέου Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού και επιθυμώ να συμμετάσχω στην δημόσια διαβούλευση.

 Έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

  1. Το κείμενο δεν είναι φιλικό προς τον αναγνώστη, είναι περίπλοκο και δεν βοηθά τον πολίτη να κατανοήσει 5-10 κανόνες που τον αφορούν.
    Πρόταση: Να εκδοθεί ένα σύντομο κείμενο εφαρμόσιμων κανόνων (υποχρεώσεις Δήμου και υποχρεώσεις πολιτών) προς τον πολίτη.

  2. Το κείμενο διαθέτει θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος των απορριμμάτων και έχει ελάχιστη εφαρμοσιμότητα.
    Πρόταση: Να ανασυνταχθεί όλος ο κανονισμός με ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος και με εφαρμόσιμους κανόνες.

  3. Το κείμενο αναφέρει τις υποχρεώσεις των πολιτών και επαγγελματικών καταστημάτων κλπ αλλά δεν αναφέρει τις υποχρεώσεις των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών/καταστημάτων.
    Πρόταση: Να επιβάλλεται ότι οι δημόσιοι χώροι (κλειστοί και ανοιχτοί) θα είναι πρότυπα για τους πολίτες, θα διατηρούνται καθαροί από σκουπίδια και θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο σύστημα ανακύκλωσης του Δήμου, με επιβολή προστίμων στους παραβάτες υπεύθυνους υπαλλήλους.

  4. Δεν κατανοώ πως θα διαχειριστεί ο Δήμος το πρόβλημα των ογκωδών αστικών απορριμμάτων (κλαδιών, επίπλων, κλπ) αφού δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και χώρους υποδοχής αυτών. Έχω προσωπικά μαζί με συμπολίτες στην γειτονιά μου, ασχοληθεί με το πρόβλημα της τοπικής παράνομης χωματερής στην περιοχή του γηπέδου Αναγέννησης Επανομής ζητώντας από τον Δήμο την κατάργηση αυτής. Καλώντας την Δημοτική αστυνομία για παραβάτες πολίτες που εντόπιζα επ' αυτοφώρω, διαπίστωσα ότι δεν είχε αυτό κανένα αποτέλεσμα και δεν υπήρξε καμία επιβολή προστίμου σε κάποιον.
    Πρόταση: Να γίνει μία μελέτη του θέματος με αξιοποίηση κονδυλίων σε βάθος χρόνου. Μέχρι την επίλυσή του να αναγκάζονται οι πολίτες να βρίσκουν τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων από τους κήπους τους (π.χ. με καύση των κλαδιών σε συνεννόηση με την πυροσβεστική ή τον τοπικό αγροφύλακα) και ο Δήμος να συλλέγει τα μεταχειρισμένα έπιπλα. Θα μπορούσε να τα φυλάσσει σε κλειστούς χώρους (π.χ. παλιά αποθήκη Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής) και να τα διαθέτει σε άπορους ή άλλους ενδιαφερόμενους.

  5. Δεν αναφέρει ο κανονισμός σοβαρά και εμπεριστατωμένα, τρόπους για την παρακίνηση συμμετοχής των πολιτών, επαγγελματιών και δημόσιων φορέων για την ανακύκλωση στην πηγή.
    Πρόταση: Να εξευρεθούν συγκεκριμένα κίνητρα για την μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης καθώς και της ιδιωτικής ή δημοτικής κομποστοποίησης.

  6. Αναφέρει το κείμενο την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε οικισμούς που διαθέτουν ακόμη βόθρους. Είναι σε ισχύ και πριν την κατάρτιση του Κανονισμού νόμος που απαγορεύει την υπερχείλιση ή απόρριψη λυμάτων στο τοπικό σύστημα αποχέτευσης ομβρίων, σε δρόμους ή σε ρέματα. Είναι γνωστό σε όλους συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών διοίκησης της Επανομής ότι στους δρόμους τρέχουν λύματα σε κεντρικά σημεία του χωριού χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα.
    Πρόταση: Να επιδοθούν άμεσα από την Διοίκηση, πρόστιμά στους γνωστούς παραβάτες, χωρίς να απαιτείται από τους δημότες να κάνουν την καταγγελία.

  7. Αναφέρει το κείμενο όλα τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται. Κανένας νοήμον άνθρωπος που διαβάζει το κείμενο δεν πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί το παραμικρό από αυτά που αναφέρονται. Για παράδειγμα, στο άρθρο 9.1 αναφέρεται ότι θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50€ όσοι απορρίπτουν χαρτιά, συσκευασίες ή πακέτα από τσιγάρα σε κοινόχρηστους χώρους. Αυτός είναι ένας μη ρεαλιστικός κανόνας που καθιστά τον  Κανονισμό αναξιόπιστο.
    Πρόταση: Η Δημοτική Διοίκηση να αποδείξει ότι έχει πολιτική βούληση να εφαρμόσει τον κανονισμό  επιβάλλοντας τα πρόστιμα ώστε ο Δήμος να αποκτήσει έσοδα και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων μέσα από την αρχή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας "Ο Ρυπαίνων Πληρώνει".



ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Μπαίνω στον πειρασμό να αποκαλέσω τον Κανονισμό "σκουπίδι" αλλά δεν θα το κάνω διότι είμαι καλοπροαίρετος και αντ' αυτού εύχομαι στην διοίκηση καλή επιτυχία στο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων διότι η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα δημόσιας υγείας (παθολογική, ψυχική), οικονομίας και πολιτισμού.




Με τιμή,

Κάτοικος Επανομής και Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Επανομής

Ειδικός Τεχνικός Σύμβουλος,
Πολ. Μηχανικός


Φώτιος Στάθης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Κανονισμό καθαριότητας είχε και ο πρώην Δήμος Επανομής , αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά .
    Η εμπειρία έδειξε πως οι κανονισμοί γίνονται :
    1. Είτε γιατί το επιβάλλει ο νόμος είτε για να υπάρχει άλλοθι.
    2. Για να μπαίνουν στα συρτάρια και να σκονίζονται .
    3. Για να εφαρμόζονται στους αντιπάλλους ή στους ξένους (Θεσσαλονικείς κλπ , όχι πάντως στους γηγενείς) .
    4. Να κάνει χάρες (ρουσφετάκια) ο εκάστοτε Δήμαρχος προς άγρα ψήφων .
    5. Για εισπρακτικούς λόγους κατά το δοκούν .
    Πολύ σπάνια εφαρμόζονται για το λόγο που έχουν συνταχθεί παρά μόνο όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κανονισμός αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένος ο δήμος να φροντίζει με τα κατάλληλα μέσα για την καθαριότητα της περιοχής, άρα είναι πρόβλημά του, τι θα κάνει με τα ογκώδη...
    Όσο για τα κλαδιά, το έχω επισημάνει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να συλλέγονται άμεσα, να περνάνε από τον κλαδοφάγο που διαθέτει ο δήμος και να αγοραστεί και ένα μηχάνημα παραγωγής πέλλετς (δεν κοστίζει παραπάνω από την απευθείας ανάθεση του τοπογραφικού έργου...άρα είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας), ώστε να μπορούν να καίγονται σε καυστήρες για πέλλετς. Έτσι και τα κλαδιά θα συμμαζεύονται και τμήμα της θέρμανσης των δημόσιων κτηρίων θα θερμαίνονται (΄Τρέχει πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων - με 60.000 ευρώ έκαστος - αντικατάστασης καυστήρων )
    Δεν υπάρχει λόγος να καίγονται τα κλαδιά και να επιβαρύνουμε και άλλο το περιβάλλον. Ο χρόνος που απαιτείται για να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι νομίζω ελάχιστος...μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί ήδη τον χειμώνα που μας έρχεται.
    Όσο για τα πρόστιμα, για να είναι δίκαιος ο κανονισμός θα πρέπει να αναφέρει και πρόστιμα για τον δήμο όταν δεν αδειάζει τους κάδους, δεν τους πλένει, δεν σαρώνει τους δρόμους, δεν τους πλένει, δεν φροντίζει για την ανακύκλωση, την χουμοποίηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.