Με ένα πολύ αριστουργηματικό άρθρο , στην στήλη «οικονομία» εξηγούμε από χτες τι ακριβώς είναι τα CDS με ένα παράδειγμα που το κατανοούν όλοι. Ένα παράδειγμα που βάζει στην θέση της Ελλάδας, τον κάθε Ελληνα ιδιοκτήτη σπιτιού.

Συγκεκριμένα, (στο άρθρο μας) είπαμε ότι όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο (CDS) συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία αν συμβεί θα κερδίσει. Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του … διπλανού του!!!

Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια.

Κατ΄ αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος.

Αυτό λοιπόν το παράδειγμα έμελε να γίνει κατανοητό από όλους οι οποίοι το διάβασαν και ξεμπερδεύτηκαν από την ακατάσχετη «μπουρδολογία» των … «ειδικών» οι οποίοι έχουν στην κυριολεξία τρελάνει τον κόσμο με όσα λένε, στην προσπάθειά τους να το παίξουν ειδήμονες!

Ο Έλληνας αγαπητοί μου θέλει απλά λόγια και ξάστερα. Και όχι ορολογίες των «κατ επίφαση ειδικών» οικονομολόγων και μη! Γιατί όσο δεν λέμε την πλήρη αλήθεια … όσο την κρύβουμε πίσω από δυσνόητες ορολογίες όπως τα «γυμνά» CDS τόσο θα μεγαλώνει και η «γύμνια» των Ελλήνων πολιτών!!!

Ας αφήσουν λοιπόν ορισμένοι κατά μέρους την προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι μεγιστάνες της οικονομικής θεώρησης και ας μιλήσουν απλά στον κόσμο!

Για να καταλάβουν άπαντες τι ακριβώς συνέβη στην χώρα μας καθώς και ποιοι το επέτρεψαν να συμβεί!

Υπάρχουν συγκεκριμένες εκπομπές και συγκεκριμένα οικονομικά κανάλια όπου οι «αστέρες» της οικονομίας μπορούν να βγάλουν το άχτι τους, μιλώντας με οικονομικούς όρους . Ορους που μα τω θεώ, πολλές φορές ούτε οι ίδιοι τους αντιλαμβάνονται και ούτε καν γνωρίζουν τι λένε όταν μιλάνε μεταξύ τους!

Αρκετά είναι μπερδεμένος ο Έλληνας! Μην τον μπερδεύεται κι άλλο...

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.