Ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας των ανταρτών της Λιβύης μετά τον Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, τον Πρόεδρο του Προσωρινού Συμβουλίου της Βεγγάζης.
Ο στρατηγός, ενώ προετοίμαζε την επίθεση ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, και ευρισκόμενος στην Μπρέγκα, κλήθηκε από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (NTC) για ανάκριση πίσω στη Βεγγάζη. Απόσπασμα του NTC  τον συνόδευσε μαζί με δύο συνταγματάρχες πιστούς σ' αυτόν. Μετά από λίγα χιλιόμετρα όμως διαδρομής, άγνωστοι σκότωσαν αυτόν και τους δύο συνταγματάρχες του. 

Το 'Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο' ανακοίνωσε, αργά την Πέμπτη, ότι ''σκοτώθηκε από επιτεθέντες ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, που είχε προσχωρήσει στην εξέγερση'' κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή ότι, ο στρατηγός ''είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον Επιτροπής, που διερευνά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκεί δέχθηκε τη φονική επίθεση''.



Ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές υπήρξε πρωτεργάτης και ήρωας στην επανάσταση του ΄68 που εγκαθίδρυσε την Λιβυκή Τζαμαχιρία, το νεώτερο Λιβυκό ανεξάρτητο κράτος. Υπήρξε υπουργός Δημόσιας Τάξης στο καθεστώς Καντάφι.
Αυτομόλησε στην επανάσταση κατά του Καντάφι και ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του NTC. Είχε όμως μια καθαρή και ανεξάρτητη ματιά στον τρόπο που έβλεπε την διαμορφωμένη μετά από 5 μήνες μαχών κατάσταση στη Λιβύη.
Δεν θα μπορούσε να  χαρακτηριστεί ενεργούμενο των καθοδηγητικών Νατοϊκών δυνάμεων. Συχνά κατηγορούσε τον τρόπο που οι Νατοϊκές δυνάμεις δρούσαν ενάντια στόχων διακινδυνεύοντας την απώλεια ανθρώπινων άμαχων ζωών. Πρόσφατα σε δηλώσεις του εκτίμησε πως ο τρόπος που συμπεριφέρεται και ενεργεί το ΝΑΤΟ θα έχει σαν συνέπεια να διαλύσει  και να οδηγήσει σε κατάρρευση τόσο το καθεστώς Καντάφι όσο και τους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να γίνουν οι δυτικές δυνάμεις όχι απλά ο ρυθμιστής αλλά ο επικυρίαρχος της Λιβύης.


Αν συνδυάσουμε τις παραπάνω πληροφορίες με την εκτίμηση που έχει γραφεί και σε διάφορα Γαλλικά φύλλα πως στο NTC υπάρχουν τρεις διαφορετικές ομάδες που προσπαθούν να αναγορευθούν οι αυριανοί ηγέτες της όποιας κρατικής οντότητας θα οδηγηθούμε στην πιθανότητα ενός θρίλερ σχετικά με ποιός μπορεί να σκότωσε τον Γιουνές.
Κατ' αυτήν την ανάλυση ένα κομμάτι των ανταρτών υπακούει στις Νατοϊκές δυνάμεις, ένα άλλο εκφράζεται μέσα από τους φύλαρχους και ένα τρίτο έχει οργάνωση και καταβολές από την Αλ Κάϊντα.


Εντύπωση προκαλεί στους παρατηρητές πως το πτώμα του Γιουνές δεν παραδόθηκε στους ανθρώπους της φυλής του, που το ζητούσαν κυρίως για να διαπιστώσουν την ταυτότητα των δολοφόνων του. Θάφτηκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι μετά από σύντομη διαδικασία, αφήνοντας σκιές για την σκοπιμότητα της ταχύτατης αυτής ενέργειας.


Ένα άλλο σημείο που ενδεχόμενα θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο δολοφονηθείς Γιουνές ανήκε στην πολυπληθέστερη φυλή της ανατολικής Λιβύης, στη φυλή των Ομπέϊντι.


Το απόγευμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής στο προπύργιο των ανταρτών τη Βεγγάζη πλήθος κόσμου θρήνησε τον χαμό του στρατηγού. Και ενώ έκδηλες ήταν οι υποψίες για ενδεχόμενη ανάμειξη ακόμη και μέρους της ηγεσίας στη δολοφονία, το NTC δήλωσε ότι ερευνά τη δολοφονία του Γιουνίς και των δύο συνταγματαρχών, και το  καθεστώς Καντάφι καρφώνει ως δράστη την Αλ-Κάιντα.


Και όλα αυτά δύο μέρες πριν την έναρξη του ραμαζανιού που θα σημάνει την διακοπή των εχθροπραξιών και ίσως προετοιμάσει νέες εξελίξεις στο αιματοβαμμένο θέατρο στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων της Λιβύης.

Σήμερα δε με βομβαρδισμούς ακρίβειας οι Νατοϊκές δυνάμεις κατέστρεψαν τους δορυφορικούς σταθμούς του καθεστώτος Καντάφι, στερώντας του το επικοινωνιακό πλεονέκτημα ενημέρωσης σ' αυτή την κρίσιμη φάση.



Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.