Το ότι οι συνεδριάσεις του ΔΣ έχουν ενδιαφέρον είναι βέβαιο. Πως να μην είναι έτσι όταν ασχολούνται με ένα Δήμο που βρίσκεται υπό επιτήρηση και έχει ενταχθεί στην πορτοκαλί βαθμίδα αναφορικά με τον δείκτη χρέους / έσοδα.
Υπάρχει όμως και μια αστεία πλευρά - για να μην τη χαρακτηρίσουμε ως τραγελαφική - και αυτή την αντιλαμβάνονται όσοι έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η πυρκαγιά της Αγίας Τριάδας του φετινού Ιουνίου και οι διαμαρτυρίες και παραινέσεις των κατοίκων για καθαρισμό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων από τα χόρτα ( μια από τις αιτίες που κινδύνευσε το αλσύλιο και ίσως και κατοικίες) υπήρξε το έναυσμα για την κατάθεση πρότασης από τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Βογιατζή. Πρόταση  με την οποία εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου ύψους 0,50 ευρώ ανά τετρ. μέτρο σε όσους ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, στις αστικές και περιαστικές περιοχές του Δήμου. Κι αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως θα κληθούν να το αποψιλώσουν και αυτοί είτε αρνηθούν είτε αμελήσουν να το πράξουν.
Και οφείλουμε να επαινέσουμε  αυτή την πρωτοβουλία και πρόταση του Αντιδημάρχου. 
Είναι γεγονός ότι πλείστοι όσοι κίνδυνοι δημιουργούνται με τα ακαθάριστα οικόπεδα: εστίες πιθανής έναρξης φωτιάς, επέκτασης πυρκαγιών, διαβίωσης πολυάριθμων τρωκτικών, ερπετών κλπ. Λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται οι κάτοχοι των εκτάσεων αυτών να φροντίζουν τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, για την αποψίλωσή τους.


Στη δε συζήτηση που ακολούθησε της εισήγησης είχαμε τις εξής (περιληπτικά) τοποθετήσεις:
Μόραλη: Στα πρόστιμα πρέπει να φτάνει κανείς τελευταία.
Αλεξανδρής: Μα θα δίνεται προθεσμία και θα γίνεται προειδοποίηση των ιδιοκτητών.
Μαυρομάτης: Να υπάρξει κλιμακωτή επιβάρυνση του πρόστιμου που θα εξαρτάται από τα τ.μ.
Παραδείσης: Αντί για ποινές να δίνονται κίνητρα στους επιμελείς και συνεπείς πολίτες.
Όλη η συζήτηση κινείται στην κατεύθυνση να μην υπάρξει μια πολιτική προστίμου ή να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο απευκταία. Πέφτουν στη συζήτηση προτάσεις για πρώτη, δεύτερη ή τρίτη προειδοποίηση (βλέπε παραπομπή στις καλένδες), και  μόνο ο Θανάσης Μπαλασάς με την ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει δηλώνει ότι το πρόστιμο είναι απαραίτητο με τις προϋποθέσεις της εισήγησης. 


Ο Αντιδήμαρχος αισθανόμενος όμως τη συνολική πίεση ενάντια στα πρόστιμα, δείχνει μια τάση συμβιβασμού και  δηλώνει (σχεδόν μετανοημένος): Δεν έχουμε  πρόθεση επιβολής ποινών και προστίμων. Μόνο αν ο μη γένοιτο υπάρξει ανάλογη περίπτωση εεε, θα το εκτιμήσουμε....


Για να ακουστεί το άπαιχτο από τον Θέμη Ασθενίδη: Επιβλήθηκε και πρόστιμο ο μη γέτοιτο
Αδυνατούμε να αναφέρουμε την αντίδραση του Προεδρεύοντος αλλά και την απάντηση του κ. Ασθενίδη.
Θέλουμε όμως αφού επικροτήσουμε τον πολύ εύστοχο σχολιασμό να υποδείξουμε στους προτείνοντες πως στις εισηγήσεις ισχύει ότι και στις γυναίκες: Ή είναι ή δεν είναι μια γυναίκα έγκυος. Δεν μπορεί να είναι λίγο έγκυος.


Κε Βογιατζή η πρόταση ήταν καλή, γιατί να την παζαρεύεις; Αν δεν ήσουν πεπεισμένος για την χρησιμότητά της ας μην την εισήγαγες ή ας έθετες άλλα χαρακτηριστικά. Αλλά πρόστιμο "ο μη γένοιτο" ;
Θεός φυλάξει!!!

Ακτιβιστής


update 25/7/11

Σχετικά με την πρόταση Βογιατζή:
N.3852/2010 (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)(ΦΕΚ τ.Α’ 87/7-6-2010)

Άρθρο 94 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΩΝ
26. Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
(σ.1828 στο ΦΕΚ)

Ευχαριστούμε τον φίλο Κώστα για την γνωστοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου από τον Καλλικράτη, που καθορίζει και την υποχρέωση των Δήμων αλλά και το ύψος του προστίμου.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.