Είναι γεγονός πως μας κούρασαν οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ύψος του χρέους του Δήμου Θερμαϊκού που είναι απόρροια της οικονομικής ευρωστίας ή καχεξίας των συνενωθέντων προπατορικών δήμων. Και όλη αυτή η ακατάσχετη και χωρίς στοιχεία αντιδικία (μεταξύ των δύο κυρίαρχων συνδυασμών) μας ταλαιπώρησε ήδη από την  προεκλογική περίοδο έως χθες (ένα χρόνο κοντά).

Για προίκες μιλούσε ο ένας, για καταχρεωμένους δήμους ο άλλος, για κακοδιαχείριση ο ένας, για αφερεγγυότητα λόγω υπέρογκης δανειοδότησης ο άλλος.... και πάει λέγοντας.
Είχαμε την ελπίδα όμως, ότι αφού καθυστέρησε να συνταχθεί   η απογραφή, θα είχαμε στη διάθεσή μας τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να μας δώσουν την αναλυτική και αληθινή εικόνα, μέσα από ένα διάλογο ή και έντονες αντιπαραθέσεις των παρατάξεων στη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας.
Για λόγους όμως που υποψιαζόμαστε, αλλά δεν είναι στους σκοπούς αυτού του άρθρου να εξετάσουμε, προκλήθηκε η ανεπίτρεπτη ένταση που οδήγησε στην αποχώρηση της Νέας Πορείας που είχε σαν αποτέλεσμα, χωρίς ουσιαστικά εξηγήσεις, να "περάσει" ένας ισολογισμός που δίνει την εικόνα του "φτιαγμένου" με μικροπολιτικά κριτήρια και σκοπιμότητες και  χωρίς να προσφέρει μια ρεαλιστική  απεικόνιση των δεδομένων.
Προκαταβολικά να ενημερώσουμε ότι ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και από τους κκ Οικονομίδη (μόνιμος αρωγός της Διοίκησης), Κουκουρίγκο (εκλεγμένος με το συνδυασμό Οικονομίδη) και Παράσχου (ο οποίος τον υπερψήφισε μεν αλλά αποδεχόμενος τις παρατηρήσεις Μαυρομάτη που  μιλούσαν για ένα ισολογισμό που συμβαδίζει με πολιτικές επιδιώξεις κατασκευής εντυπώσεων και άρα δεν θα έπρεπε να υπερψηφιστεί ).
Καταψήφισε η κ. Μόραλη με το αιτιολογικό ότι έτσι είναι αντίθετη στην επιχείρηση ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας την οποία βλέπει να έρχεται και ο κ. Παραδείσης ο οποίος θεώρησε ότι με την κατατεθειμένη  απογραφή αποκρύπτεται η ορθή - αναλυτική εικόνα της κατάστασης του Δήμου.

Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα ουσιαστικά σημεία της απογραφής  λαμβάνοντας υπόψη και τις καταγραφές και εξηγήσεις που δόθηκαν αλλά και κυρίως τις εξηγήσεις που δεν δόθηκαν.

Είναι απορίας άξιον και πρέπει να απαντηθεί για ποιο λόγο  δεν έχουν συνταχθεί ισολογισμοί των πρώην δήμων, ώστε να επεικονίζεται αναλυτικά η κατάσταση μέσω των αποτελεσμάτων χρήσης των πρώην δήμων, που θα είναι ο καθρέφτης και θα μπορούσαν να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις με τον ισολογισμό. Ορίζεται από τον οδηγό απογραφής, αλλά δεν το είδαμε, να δίδονται αναλυτικά στοιχεία για τη περιουσία των τριών δήμων (ελλείμματα - πλεονάσματα) , γεγονός που δεν μας επιτρέπει να οδηγηθούμε σε ορθά συμπεράσματα.

Μια από τις βασικότερες διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης του ισολογισμού ήταν η άρνηση της Διοίκησης - με τη σύμφωνη όμως γνώμη και των ορκωτών λογιστών, που πάντα "συνεργάζονται" -  να μη συμπεριλάβουν τις απαιτήσεις από τους παρακρατηθέντες πόρους.
Κατά τον κ. Μαυρομάτη έπρεπε να συμπεριληφθούν (αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 1.750.000 ευρώ για την Μηχανιώνα) εφόσον είναι βεβαιωμένοι και μάλιστα έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,5 από τις 8 δόσεις περ. 500.000 ευρώ. Διαφορετική ήταν η άποψη του κ. Κούτουκα που μίλησε για εμφάνιση πραγματικού ισολογισμού και φροντίζοντας να εμφανίσει το έλλειμμα  της Διοίκησης Μαυρομάτη στα 5.736.000 ευρώ ώστε να μην είναι πολύ μακριά από τα 7.983.000 του χρέους του Θερμαϊκού και πολύ πάνω από τα  2.702.000 του πρώην Δήμου Επανομής .
Στο τρόπο που παρουσιάζεται (για λόγους που εύκολα μπορούν να εξηγηθούν εξ αιτίας της αγαστής συνεργασίας Αλεξανδρή - Οικονομίδη) η απογραφή φαίνεται πως δεν συμπεριλήφθηκε επίσης η εγγύηση των 822.394 ευρώ στη σύναψη δανείου που έκανε η ΔΕΥΑ Επανομής. Ποσό που ενδεχόμενα θα κληθεί να καλύψει ο ενιαίος πλέον Δήμος.

Ένα άλλο σημείο που θα έπρεπε να αποτυπωθεί, αλλά εσκεμμένα αποφεύχθηκε είναι κατά την άποψή μας η καταγραφή των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων που ενέχουν απαιτήσεις προς το Δήμο. Είναι δυνατόν να αυξηθεί πολύ περισσότερο το χρέος που μεταφέρουν στο νέο Δήμο οι προπάτορες και ειδικά ο του Θερμαϊκού. Επίσης και οι αποφάσεις για απαλλοτριώσεις οικοπέδων που ενδεχόμενα θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω το υπάρχον χρέος τους.

Όπως πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό, η μεθοδολογία που ακολουθείται στη σύνταξη του ισολογισμού είναι δυνατόν να δώσει - ανάλογα με τις επιδιώξεις του συντάσσοντος - τελείως διαφορετικά αποτελέσματα και άρα διαφορετική εικόνα για τους χρεωμένους ή μη δήμους.

Πάνω από 23.500.000 ευρώ είναι τα συνολικά χρέη του Δήμου μαζί με τις επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ σύμφωνα με την απογραφή. 16.500.000 του Δήμου και πάνω από 7.000.000 των δημοτικών επιχειρήσεων.

Πρώην Δήμος Επανομής: Χρέος 2.702.000 ευρώ

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν συμπεριλήφθηκαν πάμπολλες νομικές υποθέσεις που θα οδηγήσουν σε διεκδικήσεις από το Δήμο ύψους 1.800.000 ευρώ. Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε οφειλές προς τον κ. Διονυσόπουλο ( για υπηρεσίες καθαριότητας) ύψους 540.000 ευρώ (βεβαιωμένες με αποφάσεις ΔΣ).
Επιπλέον απαιτήσεις ύψους περ. 500.000 ευρώ από θεωρητικά ανεξόφλητα νερά (ύδρευση).
Υπάρχουν επισφαλείς απαιτήσεις από καταστήματα για ποσό που πλησιάζει τις 800.000 ευρώ.
Σημαντικά μεγάλα ποσά για απαλλοτριωμένα ακίνητα.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και πιθανές δικαστικές διεκδικήσεις από συνήθως "ευνοηθέντες"  - από τη Δημοτική Αρχή - επιχειρηματίες, που στρέφονται εντούτοις κατά του νέου Δήμου με προσφυγές διεκδικώντας αποζημιώσεις έναντι δήθεν απώλειας εσόδων.

Ως προς τα ΝΠΔΔ επιχειρείται να δοθεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα ελλειμμάτων από αυτήν που αποτυπώνεται, πχ τα ΚΑΠΗ Επανομής και Μεσημερίου καθώς και το Αθλητικό Κέντρο έχουν άνοιγμα περ. 140.000 ευρώ.
Από τις Δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφερθεί το χρέος των 250.000 ευρώ της ΔΕΥΑ ( απλήρωτοι εργαζόμενοι) και το 1.000.000 ευρώ της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Και θα πρέπει να τονιστεί ότι παραμένει απλήρωτος ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 1.400.000 ευρώ από τους λογαριασμούς νερού.

Δήμος Θερμαϊκού: Χρέος 7.983.000 ευρώ


Ο κ. Κούτουκας επιχείρησε να δώσει μια εξήγηση για την αιτία δημιουργίας του πρωταθλητή στο χρέος Δήμου Θερμαϊκού αποδίδοντας τα 6.500.000 από αυτά σε δάνεια. Δάνεια  που οφείλονται, όπως είπε, στη δημαρχία Ματζάρη και τα υπόλοιπα στις ανάγκες για απαλλοτριώσεις προκειμένου να γίνουν σχολεία, γήπεδα κλπ.
Εδώ θα περιμέναμε να ακούσουμε από την εναπομείνασα στην αίθουσα αντιπολίτευση να παρατηρήσει πως σχολεία στο δήμο έχουν να αναγερθούν από το 2005 και πως το δάνειο του 1.500.000 που συνήψε η Διοίκηση Αλεξανδρή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (31/1/10) κάλυψε λειτουργικές δαπάνες (μισθούς δηλ), όπως και το δάνειο των 484.000 (1/1/09) για κάλυψη αναγκών προς την Κοινωφελή.
Αναλυτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι  αυτά τα δάνεια κάλυψαν:

  • Λειτουργικές δαπάνες      1.500.000 
  • Ανάγκες κοινωφελούς      1.100.000
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές   1.500.000
             Σύνολο                            4.100.000
Ίσως γι' αυτό το λόγο ο σημερινός Αντιδήμαρχος έγραφε τότε στην εφημερίδα του με τον τίτλο "Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας" κατηγορώντας τη Διοίκηση Θερμαϊκού πως καταφεύγει σε "αλόγιστο δανεισμό".

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον ισολογισμό η απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου για τη διεκδίκηση της υπόθεσης αποζημίωσης (Γ. Βασιλειάδης) και του ποσού 435.650 ευρώ για ακίνητα που βρίσκονται υπό απαλλοτρίωση. Και αν και δεν μπαίνουν σαν εγγραφές εντούτοις αναφέρονται στις σημειώσεις "Υπάρχουν αγωγές τρίτων κατά του Δήμου με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3.895.000, από τις οποίες ποσό ύψους 1.745.000 ευρώ είτε έχει ήδη καταγραφεί στα βιβλία του Δήμου ως υποχρέωση είτε έχει διενεργηθεί σχετική πρόβλεψη"  Για δε το υπόλοιπο ποσό 2.150.000 (το οποίο είναι ακάλυπτο) σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή  κ. Βαργιεμέζη Χρήστο,  "δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις".

Όσον αφορά τις Δημοτικές επιχειρήσεις Θερμαϊκού να πούμε πως όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του '10 της ΔΗΚΕΘ έχει ανείσπρακτα 244.655 ευρώ και να  έχει οφειλές σε προμηθευτές 125.784 ευρώ. 
Η δε ΔΕΥΑΘ οφείλει 650.000 ευρώ στην ΕΥΑΘ.

Ενδιαφέρον θεωρούμε πως έχει η αλλαγή της εικόνας του Δήμου Θερμαϊκού τον τελευταίο χρόνο.  Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του '07, '08 και '09 είχε συνολικά ζημιές 4.515.815 ευρώ. Μάλιστα εντάχθηκε στους δήμους με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση στο Νομό και αυτό αποδεικνύεται αφού διεκδίκησε και έλαβε οικονομική βοήθεια 10.000 ευρώ που διέθετε η ΤΕΔΚ για υτούς τους Δήμους. Η κατάσταση όμως άλλαξε άρδην και με μαγικό τρόπο στον ισολογισμό του '10 και έτσι βρέθηκε κερδοφόρος. Ο λόγος είναι ότι προβλέψανε τα έσοδα από είσπραξη εισφορών για την ένταξη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σύνολο για '10 και '11 ποσού 2.300.000. Χωρίς όμως να συνυπολογίσουν την αμοιβή του μελετητή, ο οποίος δεν παρέδωσε τιμολόγιο. Η αμοιβή του οποίου μελετητικού γραφείου φημολογείται ότι πιθανόν να φτάσει συνολικά στα 6.000.000 ευρώ.
Επίσης σε αντιπαραβολή να τονίσουμε ότι εξ όσων γνωρίζουμε η αντίστοιχη μελέτη για το ΓΠΣ της Μηχανιώνας δεν επιβάρυνε τα ταμεία του Δήμου με τα 2.000.000 ευρώ, αφού καλύφθηκε κατά 1.271.000 ευρώ από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και κατά 870.000 περ. από τη Νομαρχία.

Δήμος Μηχανιώνας: Χρέος 5.736.000 ευρώ

Η κατάσταση εδώ θα μπορούσε να ήταν καλή αν δεν μεσολαβούσαν οι δύο υποθέσεις που επιβάρυναν τραγικά τα οικονομικά μεγέθη. Και αναφερόμαστε στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των 850.000 ευρώ και στα στέγαστρα των καταστημάτων στην Πολυτεχνείου που έφερε πρόστιμα 2.650.000 ευρώ, αλλά αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της εκδίκασης (από 16/12/10). Η πλευρά Μαυρομάτη διατείνεται πως μπορεί να απαλειφθούν τα πρόστιμα αλλά οι δικαστικές αποφάσεις φυσικά δεν μπορούν να προβλεφθούν. Τουναντίον το βέβαιο είναι τα χρήματα που καταλογίστηκαν ή η δέσμευση των 39 οικοπέδων της Μηχανιώνας από την εφορία έναντι του προστίμου της Πολεοδομίας.
Και βέβαια ο Αντιδήμαρχος κ. Κούτουκας δεν δίστασε να μεταφράσει την λεγόμενη προίκα των 3.000.000, με την οποία  λεγόταν ότι θα μπει η Μηχανιώνα στο νέο Δήμο, και να εξηγήσει ότι αποτελούσε το 1.000.000 της υπεξαίρεσης και τα 2.000.000 ενός δανείου.
Η αποχώρηση όμως Μαυρομάτη από τη συνεδρίαση εκτός από τη στέρηση των εξηγήσεών του και των επιχειρημάτων στάθηκε τροχοπέδη και για την αναμενόμενη αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης στη Μηχανιώνα και από τον αντίπαλο Αντιδήμαρχο Οικονομικών.
Έτσι θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στοιχεία για την κατάσταση εμείς.
  • Από την κατάσταση οφειλετών του Δήμου οι οφειλές μεγαλοοφειλετών της Μηχανιώνας δεν ξεπερνούν το 7,5% των 1.891.000 ευρώ.
  • Έχει το λιγότερο μόνιμο προσωπικό (συνολικά σε Δήμο, ΝΠΔΔ κι Επιχειρήσεις) και άρα τις λιγότερες ανελαστικές δαπάνες.
  • Έχει εξασφαλισμένες τις δανειακές υποχρεώσεις της από τους παρακρατηθέντες πόρους (1.750.000 συνολικά με ήδη εκταμιευθέντα τα 500.000 περ.)
  • Δεν συμπεριλήφθη στον ισολογισμό ο κατάλογος εισφορών 10% για την πληρωμή της πολεοδομικής μελέτης (Δόθηκαν 2.142.000 από Νομαρχία και ευρ. πρόγραμμα)
  • Λιγότερα τοκοχρεολύσια (88.000 έναντι 394.000 του Θερμαϊκού)
  • Μέχρι το '09 είχε τον καλύτερο ισολογισμό (μετά προέκυψε το πρόστιμο για τα τσαρδάκια)
Η παραπάνω (κουραστική είναι αλήθεια) εξέταση έγινε προκειμένου να αποδώσουμε όσο το δυνατόν μια αντικειμενική οπτική στον εγκεκριμένο πλέον ισολογισμό του ενιαίου Δήμου Θερμαϊκού χωρίς να θέλουμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί πληροφορίες και στοιχεία σημαντικά.
Μπορεί να έχουμε λάθη στο πρίσμα κάτω από το οποίο βλέπουμε τα πράγματα.
Όποιος έχει διαφορετική γνώμη θα παρακαλούσαμε να την καταθέσει προκειμένου να βοηθήσει του δημότες να εξαγάγουν σωστά συμπεράσματα για το σημείο 0 του νέου Δήμου.

Ακτιβιστής


update 7/6/11
Μετά από παρέμβαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοίκησης του Δήμου κ. Κούτουκα αισθανόμαστε την υποχρέωση να τροποποιήσουμε την εξής παράγραφο:
"Ο κ. Κούτουκας επιχείρησε να δώσει μια εξήγηση για την αιτία δημιουργίας του πρωταθλητή στο χρέος Δήμου Θερμαϊκού αποδίδοντας τα 6.500.000 από αυτά σε δάνεια. Δάνεια  που οφείλονται, όπως είπε, στη δημαρχία Ματζάρη και τα υπόλοιπα στις ανάγκες για απαλλοτριώσεις προκειμένου να γίνουν σχολεία, γήπεδα κλπ."
Από λάθος γράφτηκε ότι η αιτιολόγηση για τα υπέρογκα δάνεια του Δήμου Θερμαϊκού και η αναγκαιότητά  λήψης τους στη Δημαρχία Ματζάρη έγινε από τον κ. Κούτουκα.
Το αληθές είναι ότι συγκεκριμένη αιτιολόγηση έγινε από τον Δήμαρχο κ. Αλεξανδρή κατά την τοποθέτησή του.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Εγώ θα έλεγα πόσο αντικειμενική είναι η ενημέρωση που κάνετε κ. Ιβάνιβιτς. Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με ό,τι συμβαίνει στο Δήμο μας. Δεν μπορώ όμως να ανεχθώ τέτοια ψέματα για την οικονομική διαχείρηση την περίοδο που είμουν δήμαρχος. Ο κ. Κούτουκας με διαβεβαίωσε ότι ποτε δεν ανέφερε στο Δ.Σ ότι τα χρέη του παλαιού Δήμου Θερμαϊκού οφείλονται στην περίοδο Ματζάρη εξ αιτίας των υπερβολικού δανεισμού επί των ημερών μου. Παρόλα αυτά εσείς το αναφέρετε ως τοποθέτηση του κ. Κούτουκα. Και για να γνωρίζετε την αλήθεια. Ο Ματζάρης συνήψε δάνεια 2.100.000 ευρώ και άφησε στο ταμείο 2.500.000 ευρώ.Και κάτι ακόμη. Έχουν περάσει τέσσερα και πλέον χρόνια που ο Ματζάρης έφυγε από τον Δήμο.
    Αντ. Ματζάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Ματζάρη νομίζω (αν κατάλαβα καλά από το σχόλιό σας) ότι υπαινίσεσθε ότι δεν είναι αντικειμενική η ενημέρωση που παρέχω με το συγκεκριμένο άρθρο.
    Μπορεί να είναι έτσι αν έτσι νομίζετε!
    Αλλά διαπιστώνω πως η απάντησή σας άργησε λίγο, καθόσον υπήρξε στο άρθρο (στο τέλος του) ένα update με ημερομηνία 7/6 και πριν από την κατάθεση του σχολίου σας, σύμφωνα με το οποίο διορθώθηκε το πρόσωπο το οποίο αναφέρθηκε στη Δημαρχία σας. Από λάθος μου αποδόθηκαν τα λεχθέντα στον κ. Κούτουκα ενώ ακριβώς όσα αναφέρω ειπώθηκαν από τον κ. Αλεξανδρή.
    H δε αναγκαία ενημέρωση - διόρθωση έγινε μετά από τηλ. επικοινωνία - παρέμβαση του κ. Κούτουκα, τον οποίο και ευχαριστώ.
    Η ουσία όμως, όπως καταλαβαίνετε κ. Ματζάρη, δεν βρίσκεται στο ποιος τα είπε αλλά τι είπε.
    Εξάλλου νομίζω ότι δεν διαφοροποιήθηκε κανείς από την πλειοψηφία αναφορικά με την τοποθέτηση Αλεξανδρή.
    Όσον αφορά το δια ταύτα: δεν έγραψα για δάνεια που είχατε συνάψει εσείς αλλά αυτά που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση Αλεξανδρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Πω πω έχουμε την τιμή να γράψει ο μεγαλειότατος κ Μαντζάρης ?
    Ο κύριος, που επειδή έχασε τις εκλογές μας έφτυσε στα μούτρα και εξαφανίστηκε την επομένη των εκλογών και έτσι 4 χρόνια ο κύριος Αλεξανδρής λειτουργούσε χωρίς αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να κάνει ότι του καπνίσει χωρίς σοβαρό αντίλογο?
    Και βγαίνει τώρα ο κ. Μαντζάρης να μας πει τι?
    Μετά από αυτό μην σας φανεί παράξενο ,αν αρχίσει να κάνει δηλώσεις και ο Κωστάκης ο Καραμανλής.

    ΜΕ ΤΑ ΤΙΜΗΣ
    ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.