Γράφει ο Δημήτρης Τεκίδης
Αγαπητέ αναγνώστη ,

Όπως σου υποσχέθηκα στο προηγούμενο άρθρο μου , αυτή τη φορά , θα σου παρουσιάσω και θα σου καταθέσω , προς κρίση σου , τις επιφυλάξεις και τη γνώμη του ελεγκτή ορκωτού λογιστή που αφορά τον ισολογισμό του Δήμου Θερμαϊκού .

Σου υπενθυμίζω και πάλι πως τόσο οι σημειώσεις όσο και οι επιφυλάξεις του ορκωτού λογιστή υπογράφονται από τον Δήμαρχο κ. Αλεξανδρή , τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Κούτουκα , τον συντάξαντα τον ισολογισμό λογιστή κ. Λειβαδόπουλο και τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή κ. Βαργιεμέζη .
Τούτο σημαίνει πως τις αποδέχονται και άρα δε χωρεί καμιά αμφιβολία .
Εγώ , ο αφελής δημότης , απλώς θα υποβάλω τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να είχε κάνει ο καθένας από εσάς .

Στην έκθεση του και την παράγραφο , «Βάση για γνώμη με Επιφύλαξη» , γράφει ο κ. Βαργιεμέζης : Από τον έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής :

1.         Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών , που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία , στα κονδύλια του Ενεργητικού ΓΙΙ « Ενσώματες ακινητοποιήσεις » διενεργήθηκαν μικρότερες αποσβέσεις κατά 830.000 ευρώ με συνέπεια η αναπόσβεστη αξία των ενσώματων ακινητοποιήσεων και η καθαρή θέση του Δήμου να είναι ισόποσα μικρότερη από εκείνη που απεικονίζεται στην κατάσταση απογραφής έναρξης  .

2.         Στα κονδύλια του Ενεργητικού Δ.ΙΙ.1 «Απαιτήσεις από πώληση αγαθών & υπηρεσιών » και Δ.ΙΙ.4 «Επισφαλείς –επίδικες απαιτήσεις και χρεώστες»περιλαμβάνονται απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού 1.945.000 ευρώ περίπου , για τις οποίες ο Δήμος έχει σχηματίσει πρόβλεψη ποσού 303.323,26 ευρώ για την κάλυψη πιθανών ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών . Με βάση τον έλεγχο μας , η σχηματισθείσα από το Δήμο πρόβλεψη υπολείπεται κατά 1.642.000 ευρώ του ποσού που έπρεπε να έχει σχηματιστεί . Ο μη σχηματισμός της απαιτούμενης πρόβλεψης συνιστά παρέκληση από τις λογιστικές αρχές που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία , με συνέπεια η αξία των απαιτήσεων και η καθαρή θέση του Δήμου να είναι κατά ποσό 1.642.000 μικρότερη από εκείνη που απεικονίζεται στην κατάσταση απογραφής έναρξης .

Και ρωτώ λοιπόν εγώ ο αφελής δημότης . Τι σημαίνει κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών ; Μήπως λογιστική  μαϊμουνιά  ; Δηλαδή δύο λογιστικές μαϊμουνιές  ;  Τι εξυπηρετούν αυτές , οι κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, λογιστικές ενέργειες  ;  Κι εσείς κ. Οικονομίδη με τη τόση μεγάλη εμπειρία που έχετε (12 χρόνια Δήμαρχος και 4 χρόνια δημοτικός σύμβουλος) δεν το προσέξατε ; δεν βρήκατε , ως αντιπολίτευση , να αρθρώσετε έστω και μια λέξη  ;  Έτσι , για τα προσχήματα και την τιμή των όπλων βρε αδελφέ  ;  ή μήπως σας βόλευε  ;

Κύριε Κούτουκα – απευθύνομαι σ’ εσάς θεσμικά και ως εισηγητή – γιατί μοιράσατε το έντυπο με τις σημειώσεις και επιφυλάξεις του ελεγκτή την ώρα του Δημοτικού συμβουλίου , δηλαδή στις 8 η ώρα  ;  Μήπως για να μη μπορέσουν να ενημερωθούν οι Δημοτικοί σύμβουλοι  ;

3.         Το κονδύλι του Ενεργητικού Δ.ΙΙ.5 «Χρεώστες Διάφοροι» ποσού 822.132,34 αφορά έλλειμμα από την ταμειακή διαχείριση του πρώην Δήμου Μηχανιώνας , το οποίο δημιουργήθηκε σε προηγούμενες χρήσεις και βεβαιώθηκε την τρέχουσα χρήση από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών . Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών , που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία δεν έχει σχηματισθεί σχετική πρόβλεψη . Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχε σχηματισθεί ισόποση πρόβλεψη για την κάλυψη πιθανών ζημιών από τη μη ρευστοποίηση της ανωτέρω απαίτησης , με συνέπεια η αξία των απαιτήσεων και η καθαρή θέση του Δήμου να είναι κατά ποσό 822.132.34 ευρώ μικρότερη από εκείνη που απεικονίζεται στην κατάσταση απογραφής έναρξης .

Το συμβάν αυτό είναι γνωστό τοις πάσι και ίσως είναι ο κυριότερος λόγος που ο κ. Μαυρομάτης έχασε τις εκλογές  .

4.         Μέχρι την ημερομηνία χορήγησης της παρούσης έκθεσης ελέγχου , δεν έχουμε λάβει από τους Νομικούς Συμβούλους του Δήμου πληροφόρηση σχετικά με την κυριότητα επί των ακινήτων του Δήμου και την ύπαρξη ή μη βαρών επί αυτών . Λόγω του γεγονότος αυτού , διατηρούμε επιφύλαξη για τα ακίνητα που εμφανίζονται στην απογραφή έναρξης και την ύπαρξη βαρών επί αυτών .

Το γεγονός αυτό το επεσήμανε στο Δημοτικό συμβούλιο ο κ. Παραδείσης και γιαυτό  δεν ψήφισε τον ισολογισμό . Το σχολιάσαμε δε εκτενέστερα στο πρώτο μας άρθρο περί ισολογισμού και δεν θα επαναληφθούμε .

5.         Κατά του Δήμου έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους, διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού 3.895.000 ευρώ  από τις οποίες ποσό ύψους 1.745.000 ευρώ είτε έχει ήδη καταγραφεί στα βιβλία του Δήμου ως υποχρέωση είτε έχει διενεργηθεί σχετική πρόβλεψη .Για το ακάλυπτο ποσό ύψους 2.150.000 δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με το θέμα αυτό .

Και ξαναρωτάω εγώ ο αφελής δημότης . Ποιους πρώην Δήμους αφορούν αυτές οι αποζημιώσεις  ;  και πόσο είναι το ποσόν έκαστου  ;  Εάν συντάσσονταν και ψηφιζόντουσαν οι ισολογισμοί του έτους 2010 , εκάστου πρώην Δήμου ξεχωριστά , ο ελεγκτής θα τα σημείωνε στις επιφυλάξεις του ώστε να γνωρίζουμε τα ακριβή ποσά έκαστου ,  ναι ή όχι ; 

6.         Ο Δήμος δεν έχει ελεγχθεί κατά την τελευταία δεκαετία (πέρα της οποίας παραγράφονται οφειλόμενοι φόροι) από τις φορολογικές αρχές , με συνέπεια να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων κατά το χρόνο που θα ελεγχθούν και θα οριστικοποιηθούν.

Τι γίνεται με τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον πρώην Δήμο Επανομής από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ; Βγήκε το πόρισμα ; Μήπως γιαυτό το επισημαίνει ο ελεγκτής ;

Και κλείνει την έκθεση του ο ελεγκτής ορκωτός λογιστής εκφράζοντας τη γνώμη του επί του ισολογισμού .

Κατά τη γνώμη μας , εκτός από τις επιπτώσεις των θεμάτων 1,2,και 3 και τις πιθανές επιπτώσεις των θεμάτων 4,5,και 6 , που μνημονεύονται στην παράγραφο «Βάση για γνώμη με Επιφύλαξη» , η κατάσταση απογραφής έναρξης παρουσιάζει εύλογα , από κάθε ουσιώδη άποψη , τη χρηματοοικονομική θέση του Δήμου Θερμαϊκού κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 , σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πλαισίου χρηματοοικονομικής αναφορά του Π.Δ. 315/1999 που είναι σχετικές με την κατάρτιση αυτής της κατάστασης απογραφής έναρξης .

Κι εμείς αυτό κάναμε . Παρουσιάσαμε και καταθέσαμε στους Δημότες , τις σοβαρές σημειώσεις  και επιφυλάξεις του ελεγκτή , για να μπορέσουν να βγάλουν αντικειμενικά συμπεράσματα αφ’ ενός αλλά και να αντιληφθούν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα του ισολογισμού εάν όλα αυτά μπορούσαν να αποτυπωθούν σ’ αυτόν .

Είναι ή δεν είναι τεχνητός (επί τους ουσίας ) ο ισολογισμός αφού μπάζει από παντού ;

Από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας (σχετικά με τον ισολογισμό) γίνεται πασιφανές πως υπήρχε και σκοπός και στόχος .

Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθούν αλλά και να κερδηθούν οι εντυπώσεις και στόχος ήταν ο κ. Μαυρομάτης .

 Πρέπει να τον συνθλίψουμε πολιτικά αφού αποτελεί τον κύριο πολιτικό μας αντίπαλο . Είναι ο μόνος που μπορεί να μας απειλήσει (πολιτικά) ,  λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας που έχει στα αυτοδιοικητικά , ένεκα της οκτάχρονης θητείας του ως Δήμαρχος αλλά και επιπλέον ως Δημοτικός σύμβουλος  . Γιαυτό και υπήρξαν μεθοδεύσεις γιατό και δεν τον άφησαν να μιλήσει . Γιατί όλα αυτά , που εμείς σημειώνουμε , ο κ. Μαυρομάτης λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας του , θα τα κατέθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Όμως ο ορκωτός λογιστής επί της ουσίας τους ξεσκεπάζει . Μπορεί την ουσία να μη μπορεί να την αποτυπώσει λογιστικά , όμως δεν την παραβλέπει , γιαυτό τη σημειώνει και την επισημαίνει .   
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

6 comments:

  1. Ε, τωρα να σου πούμε ότι είσαι μέγας επιστήμων;
    Ευσεβείς πόθοι.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Τεκίδης9 Ιουνίου 2011 στις 5:22 μ.μ.

    Μακάρι να μπορούσες κι εσύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΣΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΚΙΔΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ.
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗ ΣΟΥ ΤΑ ΧΩΣΕΙ ;

    ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό το κόλπο Δημητράκη, αλλά δεν πιάνει.
    Μόνος σου γράφεις μεγάλε και βάζεις άλλα ονόματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρης Τεκίδης10 Ιουνίου 2011 στις 10:53 μ.μ.

    Αητόπουλο είσαι παληκάρι μου . Να σε χαίρεται η αετίνα μάνας σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ ΕΤΣΙ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ . ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΗΚΕΣ ΚΟΡΟΙΔΟ . ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΚΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ; ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΕΤΣΙ ;
    ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΗ ;
    Ο ΤΕΚΙΔΗΣ ΣΕ ΥΠΟΨΙΑΖΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ . ΕΠΕΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ . ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΜΙΖΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΟ .
    ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ , ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ .

    ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.