Γράφει ο Δημήτρης Τεκίδης

Αγαπητέ αναγνώστη,
Πιστός στην υπόσχεση που σου έδωσα , επανέρχομαι , στο θέμα του ισολογισμού με καυτά ερωτήματα που χρίζουν απάντησης αλλά και προβληματισμού .
Και για να μη θεωρηθεί από κάποιους...
πως προσπαθώ να το παίξω πολύξερος , πολυμαθής , εξυπνάκιας , οικονομολόγος , νομοθέτης και ότι άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα μπορεί να μου προσάψει κανείς , θα χρησιμοποιήσω σημειώσεις και όχι δικές μου γνώσεις και εκτιμήσεις , από την έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή (ορκωτού λογιστή) και η οποία μάλιστα υπογράφεται από το Δήμαρχο κ. Αλεξανδρή , τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Κούτουκα τον συντάξαντα τον ισολογισμό λογιστή κ. Λειβαδόπουλο αλλά και τον ελέγξαντα τον ισολογισμό ορκωτό λογιστή κ. Βαργιεμέζη .
Τούτο σημαίνει πως δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς .
Εγώ , ο αφελής δημότης , απλώς θα υποβάλλω τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να είχε κάνει ο καθένας από εσάς .
Στην έκθεση του λοιπόν ο ανεξάρτητος ελεγκτής κ. Βαργιεμέζης κάνει τις πάρα κάτω σημειώσεις :
  1. Ο Δήμος Θερμαϊκού προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Θερμαϊκού , Μηχανιώνας και Επανομής  σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 . Όλοι οι συγχωνευόμενοι Δήμοι εφάρμοσαν το κλασικό λογιστικό σχέδιο (διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ) για τη χρήση 2010 .
Αλλά και η οικονομική επιτροπή , στην οποία συμμετέχει τόσο ο Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών και εισηγητής του ισολογισμού κ. Κούτουκας , στην εισηγητική της έκθεση γράφει :  Ο ισολογισμός του νέου Δήμου Θερμαϊκού ισούται με το άθροισμα των ισολογισμών λήξης  των Δήμων Θερμαϊκού , Επανομής και Μηχανιώνας της 31/12/2010 .
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία , όλα ,  τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υποχρεούνται να συντάσσουν αλλά και να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους (2011) για την χρήση του προηγούμενου οικονομικού έτους (2010) .
Και ρωτώ λοιπόν εγώ ο αφελής δημότης . Συντάχθηκαν οι ισολογισμοί τους έτους 2010 των τριών πρώην Δήμων , ναι ή όχι ; Και αν ναι διανεμήθηκαν στους Δημοτικούς συμβούλους προς ενημέρωση ; Γιατί δεν ήλθαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ; Η λογική σειρά δεν είναι να ψηφισθούν πρώτα οι ισολογισμοί των τριών πρώην Δήμων του έτους 2010 και μετά ο ισολογισμός της απογραφής του νέου Δήμου του έτους 2011 ; Τι σκοπιμότητα έκρυβε και κρύβει αυτή η μεθόδευση ; Μήπως γιατί θα αποτυπωνόταν η πραγματικότητα για τον κάθε Δήμο ξεχωριστά και αυτό δεν έπρεπε να φανεί ;
  1. Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι εγγυητής μέχρι του ποσού των 822.394,78 ευρώ για δάνειο της θυγατρικής δημοτικής επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α Επανομής .
Και ξαναρωτάω εγώ ο αφελής δημότης . Το ποσό των 822.394,78 ευρώ φαίνεται πουθενά στον ισολογισμό ;  φυσικά όχι . Τι θα συνέβαινε εάν εμφανιζόταν στον ισολογισμό ; Μήπως θα έφερνε σε δυσχερέστερη θέση τον πρώην Δήμο Επανομής ; Μήπως θα του παρουσίαζε περισσότερα ελλείμματα ;  Μα θα μου πείτε , αυτά , θα εμφανισθούν στον ισολογισμό της ΔΕΥΑ Επανομής , εάν φυσικά το παρουσιάσετε . Σωστά . Και  εάν δεν τα πληρώσει η νέα ΔΕΥΑ  Θερμαϊκού , για τον οποιοδήποτε λόγο και αιτία , ποιος θα τα πλήρώσει ;  Θα τα πληρώσει ο Δήμος Θερμαϊκού ως εγγυητής , ναι ή όχι ;  Και γιατί το αναφέρει ο ελεγκτής στις σημειώσεις του ; Έτσι τυχαία ;
  1. Οι υποχρεώσεις από υπογραφείσες συμβάσεις έργων , εργασιών , μελετών , προγραμματικών συμβάσεων και προμηθειών οι οποίες έως και την 31.12.2010 δεν είχαν ολοκληρωθεί ανέρχονται σε 19.700.000 περίπου , από τις οποίες ποσό ύψους 10.450.000 περίπου έχει ήδη τιμολογηθεί και ποσό ύψους 9.222.000 περίπου αναμένεται να τιμολογηθεί όταν παραδοθούν τα έργα . Στις ανωτέρω υποχρεώσεις δεν έχουν περιληφθεί οι αντίστοιχες προμήθειες , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απευθείας ανάθεση .
Και συνεχίζω να ξαναρωτάω εγώ ο αφελής δημότης . Το ποσό των 19.700.000 ευρώ που αφορά συμβάσεις έργων (συνεχιζόμενα έργα) αποτυπώνεται πουθενά στον ισολογισμό ; Ποιους πρώην Δήμους αφορούν ; Ο Δήμος Μηχανιώνας συμπεριλαμβάνεται μέσα σ’ αυτό το ποσόν ; και πόσο είναι ; Εάν γινόταν οι ισολογισμοί των πρώην Δήμων για το έτος 2010 θα φαινόταν σε ποιόν Δήμο ανήκουν;  Τα χρωστάει αυτά ο Δήμος , ναι ή όχι ; θα τα πληρώσει , ναι ή όχι ;  Το γεγονός δηλαδή ότι δεν κόπηκαν τα τιμολόγια το έτος 2010 αλλά το 2011 αλλοιώνει την πραγματικότητα ; Δηλαδή το τυπικό υπερτερεί του ουσιαστικού ; Γνωρίζετε το ποσόν των προμηθειών με απευθείας ανάθεση ; Από ποιούς πρώην Δήμους προέρχεται ;  
  1. Υπάρχουν αγωγές τρίτων κατά του Δήμου με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3.895.000 , από τις οποίες ποσό ύψους 1.745.000 είτε έχει ήδη καταγραφεί στα βιβλία του Δήμου ως υποχρέωση είτε έχει διενεργηθεί σχετική πρόβλεψη .
Και δεν κουράζομαι εγώ ο αφελής δημότης να υποβάλλω ξανά τις ίδιες ερωτήσεις της σημείωσης 3 . (οι ίδιες ερωτήσεις ισχύουν κι εδώ) .
Είναι ή δεν είναι τεχνητός (επί της ουσίας) ο ισολογισμός ;
Από όλα τα ανωτέρω , αλλά  και όσα  ακόμη θα έλθουν στην δημοσιότητα , γίνεται πασιφανές πως υπήρχε και σκοπός και στόχος . Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθούν αλλά και να κερδηθούν οι εντυπώσεις και στόχος ήταν ο κ. Μαυρομάτης .
Πρέπει λοιπόν να τον συνθλίψουμε πολιτικά αφού αποτελεί τον κύριο πολιτικό μας αντίπαλο . Είναι ο μόνος που μπορεί να μας απειλήσει (πολιτικά) , λόγω των γνώσεων και τις εμπειρίας που έχει στα αυτοδιοικητικά , ένεκα της οκτάχρονης θητείας του ως Δήμαρχος αλλά και επιπλέον ως Δημοτικός Σύμβουλος . Γιαυτό και υπήρξαν μεθοδεύσεις , γιαυτό και δεν τον άφησαν να μιλήσει . Γιατί όλα αυτά , που εμείς σημειώνουμε , ο κ. Μαυρομάτης , λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας του , θα τα κατέθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο . Πώς να τον φθάσουν τα πέντε λεπτά όταν εμείς για να ολοκληρώσουμε τα περί ισολογισμού θα χρειασθούμε 5-6 άρθρα ;
Όμως ο ορκωτός λογιστής επί της ουσίας τους ξεσκεπάζει . Μπορεί την ουσία να μη μπορεί να την αποτυπώσει λογιστικά , όμως  δεν την παραβλέπει , γιαυτό τη σημειώνει και την επισημαίνει .
Για να μη σας κουράζω όμως άλλο , σας ενημερώνω πως , την επόμενη φορά θα επανέλθω με την γνώμη που εκφράζει ο ελεγκτής ορκωτός λογιστής στην έκθεση του. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.