Ο Δήμος Θερμαϊκού μέσα από τα μάτια ενός νέου
Για τους Θεσσαλονικείς ο δήμος Θερμαϊκού είναι γνωστός. Τα παλιά προσφυγοχώρια, τόπος παραθεριστικής κατοικίας τις δεκαετίες του ‘60-‘70, είναι μόνιμη κατοικία για πολλούς Θεσσαλονικείς σήμερα και καθημερινός...
προορισμός για ακόμη περισσότερους.
Ο δήμος Θερμαϊκού όπως υφίσταται μετά τον «Καλλικράτη», περιλαμβάνει τους πρώην δήμους Επανομής, Μηχανιώνας και Θερμαϊκού. Η Επανομή και η Μηχανιώνα, παρουσίασαν μια πιο ήπια οικιστική ανάπτυξη, και διατήρησαν σε κάποιο βαθμό τον παραδοσιακό, τοπικό τους χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στον Θερμαϊκό, και ειδικότερα στην έδρα του δήμου, την Περαία, με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα πληθυσμιακή ανάπτυξη, που άγγιξε το 350%, κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω της γειτνίασης με το αστικό κέντρο και της προσφοράς φθηνής γης, έχουμε σήμερα διαμορφωμένη μια νέα πραγματικότητα.
Προσπαθώ να βρω μια περιγραφή που να χαρακτηρίζει την περιοχή μας σήμερα. Δεν είναι πόλη, αλλά έχει σοβαρά προβλήματα που συναντούμε σε μεγαλουπόλεις, όπως η έλλειψη βασικών υποδομών, δημόσιων χώρων, πάρκων, σχολείων, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η αυξημένη ανεργία. Δεν είναι ούτε χωριό. Δεν συναντούμε πλέον κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες, ούτε την αλιεία στον βαθμό που αυτή στήριζε την τοπική οικονομία. Δεν είναι τουριστική. Μερικές δεκάδες πτήσεις τύπου τσάρτερ από τις γειτονικές -οικονομικά υπανάπτυκτες- χώρες, δε μπορεί να χαρακτηρίζεται τουρισμός. Δεν έχει αναπτυγμένο τριτογενή τομέα. Οι επιχειρήσεις στην περιοχή είναι κατά βάση μικρές και δεν να απασχολούν προσωπικό, τη στιγμή που σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται μεγάλα εμπορικά κέντρα. Δεν είναι κοινωνικά υποβαθμισμένη διότι κατοικείται από μεσοαστικό πληθυσμό, αλλά ούτε και δημιουργεί πλούτο. Είναι ένα μόρφωμα, χωροθετημένο στην πιο όμορφη γωνία της Θεσσαλονίκης.
Είναι πολύ σημαντικό για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη μιας πόλης, ειδικά μια καινούριας πόλης όπως ο δήμος Θερμαϊκού να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα χαρακτήρα πάνω στον οποίο θα χτίσει το μέλλον της στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος και του νομού, ακόμη και σε επίπεδο ακόμη ευρύτερο. Μια πόλη που δημιουργήθηκε μέσα στην τελευταία εικοσαετία κυριολεκτικά από το μηδέν, σήμερα ασφυκτιά χωρίς στόχους και προοπτικές, χωρίς κανένα ξεχωριστό χαρακτήρα και το κυριότερο χωρίς δημιουργικό κοινωνικό ιστό. Και αυτές οι ελλείψεις εκφράζονται και στον τρόπο με τον οποίο ο τόπος διοικείται από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες. Μεμψίμοιρα, συχνά με αγκυλώσεις, αφήνουμε εδώ και χρόνια τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνονται στην περιοχή να παρέρχονται. Μετεγκατάσταση τμημάτων του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, ανάπτυξη της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, χωροθέτηση Διεθνούς Πανεπιστημίου, δημιουργία τουριστικών λιμένων, μετεγκατάσταση ΔΕΘ, ιδιωτικά και δημόσια έργα, βρίσκονται στις καλένδες, με γειτονικούς δήμους να καρπώνονται ανάλογες ευκαιρίες.
Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τα φοβικά μας σύνδρομα και επι της ουσίας να δούμε που βρίσκεται το μέλλον του τόπου μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε το αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην εργολαβία και τη μικρομεσαία επιχείρηση; Θέλουμε την πόλη μας πανεπιστημιούπολη, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις; Να εξαναγκάσουμε την περιοχή σε μια σύγχρονη αστική ανάπτυξη που θα ενισχύει και την κοινωνική συνοχή; Να εκμεταλλευτούμε παραγωγικά το φυσικό κάλος της περιοχής, τις εκτάσεις με τις απεριόριστες πρακτικές δυνατότητες; Ας μιλήσουμε επιτέλους για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σύμμαχο την ιδιωτική πρωτοβουλία. Προσπαθώντας να σκεφτώ ρεαλιστικά, δε βρήκα ακόμη απάντηση στο γιατί π.χ., ενώ παντού ανά τον κόσμο σε περιοχές σα την δική μας, κατασκευάζονται μαρίνες για σκάφη αναψυχής που προσελκύουν πλούτο και δημιουργούν κερδοφορία, στην πόλη μας το ενδεχόμενο αυτό να κινείται στα όρια της φαντασίας; Τη στιγμή ειδικά, που και τα μέσα υπάρχουν και η ιδιωτική πρωτοβουλία δείχνει πρόθυμη να αναλάβει το εγχείρημα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ανάπτυξης.
Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, μέσα από την κοινωνική και οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας. Η ανάγκη για δομικές αλλαγές στην λειτουργία του κράτους μας, και στην ανάπτυξη των πόλεων μας είναι ευθύνη που ξεκινάει και από την αυτοδιοίκηση. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα έχουμε προσφέρει στον τόπο και τους συμπολίτες μας.
*Ο Θέμης Ασθενίδης είναι δικηγόρος, κάτοικος του Δήμου Θερμαϊκού και Δημοτικός Σύμβουλος Θερμαϊκού
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Συγνώμη αλλά με αυτά που διαβάζω στο τέλος θα ……πηδηχτώ από το παράθυρο.
    Κύριε ΑΣΘΕΝΙΔΗ ,χωρίς να θέλω να σας προσβάλω και σεβόμενος την επιστημονική σας κατάρτιση ,θα σας κάνω μια αφελή ερώτηση.
    Επί 4 χρόνια στον δήμο Θερμαϊκού είστε εκλεγμένος με την διοίκηση του κ. Αλεξανδρή και μάλιστα ασκήσατε διοίκηση από διάφορα πόστα.
    Επίσης ,πάλι είστε εκλεγμένος με την νέα διοίκηση του καλλικράτιου πλέον δήμου μας που έχει ηγέτη πάλι τον κ. Αλεξανδρή .
    Λοιπόν, καταλήγω ότι σας πήρε ακριβώς 4.5 χρόνια για να μας πείτε τα αυτονόητα που γνωρίζουμε, όλοι όσοι κατοικούμε και εργαζόμαστε σε αυτόν τον δήμο και επίσης την ίδια άποψη με εσάς έχει και ο κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την περιοχή μας.
    Με αυτούς τους ρυθμούς πρέπει να υπολογίσω ότι στο τέλος της θητείας σας ,η αν είστε γερός που το εύχομαι ολόψυχα, στην επόμενη θητεία σας ,πάλι σαν δημοτικός σύμβουλος θα μας καταθέσετε τις προτάσεις σας και φυσικά έπειτα θα ξεκινήσετε να πιέζετε την διοίκηση που θα είστε μέλος για να υλοποιηθούν?
    Κύριοι, ειλικρινά έχουμε βαρεθεί τα ……παχουλά λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις.
    Θέλουμε έργα, εδώ και τώρα, αλλιώς βρείτε το …..σθένος κύριε Ασθενίδη και παραιτηθείτε μήπως και ευαισθητοποιηθούνε κάποιοι που νομίζουν ότι διοίκηση σε έναν δήμο είναι μονάχα η είσπραξη υπέρογκων φόρων και η αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Τέτοια διοίκηση ο καθένας μπορεί να την κάνει, ακόμα
    και ο ….Γιωργάκης ο Παπανδρέου.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπιν Λαντεν
    (χωρίς "κύριε" καθότι, μόνο οι ζώντες προσφωνούνται έτσι, ο OSB μας έχει αφήσει χρόνους).

    Με εκτίμηση προς το σχόλιο σας, και στο τρόπο με τον οποίο έστω και ανωνυμα μου απευθύνεστε, θέλω να είμαι σίγουρος οτι γνωρίζετε τα εξής:
    Διοίκηση, όπως εσείς το εννοείτε, άσκησα μόνο απο μία συγκεκριμένη θέση, αυτη του Προέδρου ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης, για την θητεία μου δε εκεί, τα οικονομικά αλλά και πρακτικά αποτελέσματα χρήσης, με κάνουν να αισθάνομαι οτι προσέφερα καλές υπηρεσίες στους συμπολίτες μου.
    Όσο αφορά στο σχόλιο σας για τα τεσσεράμιση χρόνια που όπως λέτε μου πήρε για να εκφράσω τις απόψεις μου, σας παραπέμπω στις δημόσιες τοποθετήσεις μου που είναι καταγεγραμμένες σε εκδόσεις του τοπικού τύπου, την τελευταία τετραετία. Σας αποστέλω την ιστοσελίδα οπου είναι αναρτημένες, με την ευχή για καλή υπομονή και καλό διάβασμα, καθότι ειναι πολλές και εκτενείς(http://www.e-peraia.gr/?Action=2) με την επιφύλαξη, διότι πολλες ίσως για λόγους που έγω δε μπορω να εξηγήσω έχουν απομακρυνθεί, σε κάθε περίπτωση οι έντυπες εκδόσεις ειναι στην διάθεση σας.
    Τέλος όσο αφορά τις ευχές και υποδείξεις σας, καταρχάς σας ευχαριστώ, επιπλέον μη σπέυδετε να προδιαγράψετε τη στάση μου, αυτήν την καθορίζω αποκλειστικά εγώ. Φαντάζομαι γνωρίζετε οτι ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου, ενός πολυπρόσωπου οργάνου, έχω συγκεκριμένες,και σε βαθμό περιορισμένες, εξουσίες, τις οποίες θεωρώ οτι σε κάθε περίπτωση εξαντλώ, με ιδιαίτερη και συχνά επικρινόμενη μαχητικότητα. Διοίκηση ουδέποτε άσκησα, για την στάση μου δε σε πολλά ζητήματα αρκετές φορές ηρθα σε δημόσια ρήξη με την παράταξη στην οποία εκλεγομαι.
    Σας ευχαριστώ για το σχόλιο
    Θέμης Ασθενίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Αγαπητέ κύριε Θέμη ασθενίδη (πιστεύω, αν και μακαρίτη να μου επιτρέπετε να σας προσφωνώ με αυτόν τον τρόπο),θα με αναγκάσεις να πηδηχτώ στο τέλος από το παράθυρο .
    Μάλλον έχεις μπερδέψει κάποια πράγματα.
    Σαν κάτοικος και επαγγελματίας του δήμου, την διοίκηση και μέσα σε αυτήν,
    βάζω και τους δημοτικούς σύμβουλους όλων των παρατάξεων,
    δεν σας εκλέξαμε για να κάνετε μονάχα,
    τους διαχειριστές των διαφόρων οργανισμών και να μας λέτε τώρα
    ότι επί της δικής σας διοικήσεως η δημοτική επιχείρηση τα πήγε περίφημα
    αλλά γενικά ο δήμος χρωστάει τα μαλλιοκέφαλα του ,
    οπότε, να οι καινούργιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ,
    να οι δικαιολογίες ότι λόγω ελλείψεως χρημάτων δεν μπορούν να γίνουν έργα.
    Για εμένα προσωπικά,αν και πιστεύω τις ίδιες απόψεις έχουν όλοι οι κάτοικοι
    και παρακαλώ τον οποιοδήποτε που έχει διαφορετική άποψη να με διορθώσει ,τον δημοτικό σύμβουλο τον θέλω είτε είναι στην διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση να καταθέτει συνέχεια προτάσεις που η υλοποίηση τους θα φέρνει ανάπτυξη και θα κάνει καλύτερη την ζωή όλων μας.
    Αντιθέτως, όμως παρακολουθώντας τα δημοτικά συμβούλια το μόνο που βλέπω έως τώρα είναι κοντριτσες μεταξύ κάποιων που πήραν αξιώματα και κάποιων που είναι στην αναμονή καρέκλας .
    Εφόσον λοιπόν έχετε γόνιμες προτάσεις που θα καλυτερέψουν τον δήμο μας ,τότε η δουλειά σας είναι να τις καταθέσετε και σθεναρά να πολεμήσετε ώστε να υλοποιηθούν .
    Οπότε καταλήγοντας μπορείτε να με βοηθήσετε αναφέροντας μας επιγραμματικά κάποιες τέτοιες προτάσεις που κάνατε στην διοίκηση του δήμου κατά την προηγούμενη τετραετία και υλοποιήθηκαν προς όφελος μας?
    Αν δεν έχουν υλοποιηθεί,
    λυπάμαι αλλά λάθος καράβι διαλέξατε
    να επιβιβαστείτε και σε αυτή την τετραετία.
    Εμείς όμως που νιώθουμε καθημερινά ως ελεύθεροι επαγγελματίες στο πετσί μας
    την ανικανότητα της διοίκησης σας
    δεν έχουμε την άνεση να παρακολουθούμε αμέτοχοι και χωρίς σχόλια τις βαρύγδουπες και βαθυστόχαστες αναλύσεις σας ,
    όταν ξέρουμε ότι ούτε και αυτή την φορά κάτι θα γίνει
    που θα δώσει μια νέα ώθηση στον βαλτωμενο και χωρίς κανένα ίχνος ανάπτυξης δήμο μας .

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ
    ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.