Πάλι αιτήματα από απλήρωτους εργαζόμενους (της Επανομής αυτή τη φορά)  προς τον εργοδότη Δήμο Θερμαϊκού στην τελευταία συνεδρίαση (10η).
Σημειώνουμε τις προσπάθειες από τον Πρόεδρο του ΔΣ   να διαπραγματευτεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση ....
για τη Διοίκηση (πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους που διεκδικούν με την παρουσία τους τα δεδουλευμένα μηνών) με απολογητικό ύφος και λόγο λέγοντας τις χαρακτηριστικές ατάκες αυτού που αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του: "έχετε δίκιο.... είμαστε σε καλό δρόμο ..... σύντομα το πρόβλημά σας θα λυθεί..."
Αλλά και την αυταρχικότητα που επιδείχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Επανομής, που αν και γνωρίζει την άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων δεν δίστασε να απευθυνθεί με υψηλούς τόνους προς εκπρόσωπό τους κατηγορώντας τον ότι "υποκινεί τους συναδέλφους του" και με ύφος σκληρού εργοδότη να τον καλεί: "Να 'ρθεις αύριο να πάρεις τα λεφτά σου...."


-------------------------------------------


Προκλητική και προσβλητική χαρακτηρίστηκε   από την πλειοψηφία (όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από τους κκ  Στεφανίδη, Κούτουκα, Ασθενίδη και Τσακμάκα) η επιστολή του Δ.Σ. της Αναγέννησης Επανομής που διαβάστηκε στην αίθουσα από τον κ. Μπαλασά όταν ο τελευταίος (που την ενεχείρισε) κλήθηκε από τον Πρόεδρο να ενημερώσει το σώμα για το περιεχόμενό της. Σύμφωνα μ' αυτήν:

  • Η Διοίκηση αθετεί προεκλογικές της δεσμεύσεις (αλήθεια ποιες είναι αυτές;)
  • Η προηγούμενη απόφαση επιχορήγησης, με 10.000 ευρώ, αποτελεί ουσιαστικά πράξη υποβάθμισης και απαξίωσης της ομάδας - συλλόγου, στο βαθμό που την κατατάσσει στην ίδια θέση με ομάδες άλλων διαμερισμάτων του Δήμου που βρίσκονται μέχρι και τέσσερις κατηγορίες πιο κάτω.
  • Δεν αποδέχονται την επιχορήγηση, θεωρώντας ότι τους προσβάλλει, και
  • Ζητούν αναθεώρηση της απόφασης και αποκατάσταση του σωματείου της Αναγέννησης. 
Τους υψηλούς τόνους που επεκράτησαν, μετά την ανάγνωση της επιστολής, επιχείρησε να ρίξει ο κ. Παραδείσης προτείνοντας  να μη γραφεί αυτή στα πρακτικά. Ενώ ο κ. Καζάκης ζήτησε συγνώμη για την επιστολή αλλά και για την ανάγνωσή της.
Αίσθηση προκάλεσε η αποφυγή σχολιασμού και  τοποθέτησης από το συνδυασμό Θερμαϊκός - Νέα Πορεία για το θέμα αλλά και η στάση του κ. Αλεξανδρή που δεν θέλησε να μπει στην ουσία, αρκούμενος σε μια άποψη που επικεντρώθηκε στις φράσεις "είμαστε ενιαίος Δήμος πλέον" και "δεν κάνουμε διακρίσεις".

-----------------------------------------

Έντονη αντιπαράθεση είχαμε μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης με αιτία την εισήγηση της αλλαγής του εταιρικού σχήματος της ΔΑΝΕΘ (για την εισήγηση πατήστε ΕΔΩ).
Πρόκειται για την αναπτυξιακή εταιρεία που είχαν συστήσει οι πρώην Δήμοι Μηχανιώνας και Επανομής από κοινού με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και με ποσοστά 33,33% έκαστος συνεταίρος. Με τις αλλαγές τόσο από πλευράς Δήμων (πλέον ενιαίος Δήμος Θερμαϊκού) αλλά και με την ύπαρξη πλέον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έπρεπε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο καταστατικό λειτουργίας της.
Με την εισήγηση μειώνονται τα ποσοστά του Δήμου Θερμαϊκού, από 66,66% σε 49%, παρέχοντας στην Περιφέρεια το 51%. Στη μείωση αυτή επικεντρώθηκε ο κ. Μαυρομάτης κατηγορώντας τον κ. Αλεξανδρή πως περιορίζει την εμβέλεια της συμμετοχής του Δήμου. Η απάντηση από τον κ. Αλεξανδρή ήταν πως είναι θετικότερη αυτή η εξέλιξη, αφού θα βοηθήσει καλύτερα την ανάπτυξη του Δήμου, αφού μ' αυτόν τον τρόπο για την  Περιφέρεια θα είναι η μοναδική Εταιρία στην οποία θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο και άρα θα βοηθήσει την περιοχή, αφού οι επενδυτές απευθύνονται κύρια σ' αυτήν. Και άρα θα έχει λόγο να προταθούν περιπτώσεις ανάπτυξης έργων στο Θερμαϊκό.

------------------------------------

Σαν συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου επιχείρησαν να εμφανίσουν με προδημοσίευμα παράγοντες της διοίκησης τον απολογισμό του 1ου τριμήνου.

Έσοδα: 5.665.106 (συνυπολογίζονται και μεταφορές από τους πρώην Δήμους)
Έξοδα: 2.797.000 (πληρωμές)
Υπόλοιπο: 3.000.000 περ. Κεφάλαιο

Στη συνεδρίαση όμως, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν έσπευσε να μιλήσει για καμιά ιδιαίτερα θετική εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου αγώνα που έγινε. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο τρίμηνο καλύτερα". Για να δεχθεί την επιθετική κριτική από τον κ. Μαυρομάτη ότι επαληθεύεται τώρα κατά τον καλύτερο τρόπο η εκτίμηση της Νέας Πορείας ότι ο προϋπολογισμός  είναι πλασματικός στα 40.000.000 ευρώ, αφού το πρώτο τρίμηνο δεν καταφέρνει να πλησιάσει το ποθούμενο 25% και αρκείται σε λιγότερο από το 9%. Και κατέληξε πως  "ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα".

Είναι γεγονός πάντως πως ο κ. Κούτουκας καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια να συμμαζέψει τα οικονομικά του Δήμου και θέλουμε να πιστεύουμε  ότι, παρόλο που βρίσκεται σ'αυτό το πολύ δύσκολο πόστο, έχει τις πιθανότητες να τα καταφέρει αν βοηθηθεί  από την οικονομική υπηρεσία στην οποία προΐσταται αλλά και από όλους τους δημοτικούς συμβούλους και κυρίως από αυτούς της ετερογενούς παράταξής του.
Για παράδειγμα είναι αδιανόητο να υπονομεύονται προσπάθειές του για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρηματίες που χρωστούν χιλιάδες ευρώ. Και μάλιστα από επιχειρηματίες που ελέω προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων δεν πλήρωναν ούτε ηλεκτροφωτισμό, ούτε ύδρευση (φως, νερό, τηλέφωνο και νοίκι στον πάγο....:)). Και κάποιοι είτε της παράταξής του, είτε των άλλων παρατάξεων αντί να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά του, φαίνεται ότι νοιάζονται για την "προστασία" των οφειλετών - επιχειρηματιών.

Ακτιβιστής



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

9 comments:

  1. Δημήτρης Τεκίδης15 Μαΐου 2011 στις 2:46 μ.μ.

    Σχόλιο 1ο . Αγαπητέ ακτιβιστή την αυταρχικότητα του κ. Καζάκη την είχα επισημάνει κι εγώ στο άρθρο μου με τίτλο "ΜΙΣΟΣ ΚΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ" , η οποία και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο σας .
    Απλά τώρα ο κ. Καζάκης με δικαίωσε τόσο σε σας όσο κυρίως στο αναγνωστικό σας κοινό . Περιμένετε όμως ακόμη λίγο γιατί , είμαστε στην αρχή , τα χειρότερα έπονται .
    Σχόλιο 2ο .Αγαπητέ φίλε BLACK-PIT,
    θυμάσαι που σου έλεγα " βάλτα όλα στη σειρά περίμενε ακόμη λίγο και τα ξανασυζητάμε ;" . Νομίζω , πως μετά το προχθεσινό Δημοτικό συμβούλιο (όρα επιστολή Αναγέννησης) , να ψιλοκατάλαβες τι συμβαίνει .
    Σχόλιο 3ο . Μετά την παρουσίαση των εσόδων του πρώτου τριμήνου , είναι πλέον μαθηματικά βέβαιο πως, ο προυπολογισμός δεν θα υλοποιηθεί για τους πάρα κάτω λόγους:
    1. Εαν διαιρέσουμε τα 40.000.000 του προυπολογισμού με τα 4 τρίμηνα μας βγάζουν 10.000.000 ανά τριμηνία.
    Ο Δήμος όμως , το πρώτο τρίμηνο , εισέπραξε επι της ουσίας 4.000.000 αφού το 1.000.000
    και κάτι τα βρήκε από τους προυγούμενους δήμους . Υπολοίπονται δηλαδή άλλα 6.000.000.
    Αυτό σημαίνει πως τη δεύτερη τριμηνία πρέπει να εισπράξει 16.000.000 για να προσεγγίσει το στόχο . Ποιός αλήθεια πιστεύει πως θα εισπραχθούν τόσα χρήματα ;
    2. Ακόμη και αν επαληθευθεί αυτό που είπε η κ. Ζαριφέ ότι δηλαδή οι καλοκαιρινοί μήνες είναι και οι ποιό δυνατοί οικονομικά μήνες άντε τα 4.000.000 να γίνουν 6.000.000 ,
    τα υπόλοιπα απο πού θα βρεθούν ;
    3 . Ακόμη και αν ληφθούν αυστηρά μέτρα είσπραξης όπως εξώσεις , διακοπή ύδρευσης και κατασχέσεις οι οφειλές προς το Δήμο δεν ξεπερνούν τα 2.000.000 - 2.500.000 ευρώ . Άρα στην υποθετική ακόμη περίπτωση (Φύση αδύνατον) που εισπράτονταν τα χρήματα αυτά στο επόμενο τρίμηνο θα φθάναμε τα 8.000.000 . Μέχρι τα 16.000.000 ;
    4. Για να μπορέσει επομένως να υλοποιηθεί ο προυπολογισμός θα πρέπει πέρα από τα τακτικά έσοδα να υπάρξουν έκτακα έσοδα , τόσα , που μαζί με τα προαναφερθέντα να προσεγγίσουν το στόχο . Αυτό σημαίνει ή δάνεια ή γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για την υλοποίηση των προγραμματισθέντων έργων . Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως μπορεί να γίνει κάτι απ' αυτά ή και τα δύο μαζί μ'αυτή την οικονομική συγκυρία ;
    5. Και όλα τα παραπάνω με την προυπόθεση πως την τρίτη και τέταρτη τριμηνία θα εισπράτονται από 10.000.000 το τρίμηνο .
    Αγαπητοί φίλοι κρατήστε αυτά που γράφω και την επόμενη τριμηνία τα ξαναλέμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι ρε Τεκίδη παλι...φτανει ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΠΑΝΩΜΗΣ.
    Είμαι Εναντίον Τους Γιατί Απαιτούν Χρήματα Στην Χειρότερη Οικονομική Περίοδο Των Τελευταίων 30 Χρόνων.

    Δεν Υπάρχει Σάλιο Για Δημόσιες Σχέσεις .
    Αυτό Φαίνεται Δεν Το Κατάλαβαν Οι Γιαλλαντζι Δημοτικοί Μας Άρχοντες.

    Είμαι Μαζί Τους Επανομιτες Γιατί Τους Υποσχεθήκαν Λαγούς Με Πετραχήλια Οι Περισσότεροι Δημοτικοί Άρχοντες(Πρωτίστως Της Επανομής) Πριν Τις Εκλογές Για Να Υφαρπάξουν Την Ψήφο Τους.
    Προκαλώ το Δ.Σ του συλλόγου Να Δώσει Τα Ονόματα Όλων Εκείνων Των Εκλεγμένων Τώρα Δημοτικών Συμβούλων Συμπεριλαμβανομένων Και Υποψήφιων Δημαρχών Που Τους Έταξαν Χρήματα Για Τον Σύλλογο Πριν Τις Εκλογές.
    Μην Φοβάστε Στείλτε Τους Όλους Στο Καναβάτσο ,Έτσι Και Αλλιώς Χρήματα Δεν Υπάρχουν Και Μόλις Εφαρμοστεί Το Μνημόνιο Στους Χρεωμένους Δήμους Τότε Να Δείτε Τους Τζάμπα Μάγκες (Δημοτικούς Άρχοντες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν ψάχνετε αυτή τη στιγμή που βρίσκονται δυο υπάλληλοι - μηχανικοί (μόνιμοι) της Δημοτικής Ενότητας Επανομής?
    Μέσα στο ωράριο τους κάνουν απογραφή στην Επανομή?
    Ε... πως να πάμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχετε άλλη δουλειά να κάνετε? Ή μήπως έχετε; Δεν σας χωράνε πια τα στενά όρια του καφενείου σας, και θέλετε όλο και μεγαλύτερη προβολή. Έβγε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρης Τεκίδης16 Μαΐου 2011 στις 8:26 μ.μ.

    Από Πέτρος έγινες ανώνυμος ; Πρέπει να ξέρεις πως η αρνητική διαφήμηση είναι η καλύτερη . Ονοματάκια να βλέπω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφε ανώνυμε να υποθέσω πως εσύ συχνάζεις σε σαλέ και κοσμικά στέκια
    και πως η φήμη σου έχει ξεπεράσει τα Ελληνικά όρια ; Στη γειτονιά σου σε ξέρουνε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε σας καταλαβαίνω πραγματικά, κ. Τεκίδη, μάλλον φταίει το νερό που πίνετε στο Μεσημέρι.
    Μάλλον βλέπετε φαντάσματα.
    Πάντως σας ενημερώνω ότι καμία διάθεση δεν έχω να ασχοληθώ με εσάς, -άλλωστε τί είστε για να το κάνω;-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρης Τεκίδης17 Μαΐου 2011 στις 1:05 μ.μ.

    Το ότι δεν βλέπουμε φαντάσματα είναι το μόνο βέβαιο , εσένα δεν βλέπουμε
    (Ανώνυμος) ! Αυτό όμως χρειάζεται κουράγιο και παλικαριά που εσύ μάλλον δεν τα έχεις.
    Τέλος φαίνεται πως έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου . Αυτό όμως γίνεται κατανοητό αφού συνχάζεις σε σαλέ και κοσμικά στέκια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.